Jeg må arbejde med min humor. Den virker bedre på Lolland.
Zornig fortæller – ærlig som altid – hvordan det er at leve med senfølgerne af svigt i barndommen.
Det er hvad det handler om, når den ‘gamle vrede blusser op’, og Zornig revser en mand for at sælge stoffer til de unge for efterfølgende at opdage, at han ikke er drug dealer, men lønkonsulent i kommunen.
En del af opgaven er at acceptere sig selv som et uperfekt menneske, at lade vreden fra barndommen være med fremfor at forsøge at spærre den inde. Om en bekendt skriver Zornig om uoverensstemmelsen mellem at ligne – og have været – medlem af Hells Angels – og slås med at leve som pædagog med hang til urtete og terapi.
Kampen med barndommen og selvværdet dukker også op, når det handler om ens børn. Kan man rumme deres valg og for eksempel en etiket som ‘ikke-uddannelsesegnet’?
Udover senfølgeproblematikken der optræder tydeligt i mange af livets aspekter så handler bogen også en del om Zornig og egen familie, om accepten af en mor der aldrig var forældreegnet, og en tættere kontakt til den far der fraflyttede familien og ikke greb ind selvom det tydeligvis var nødvendigt.
Trods det at Zornig angiveligt stadig kæmper med tilknytningsproblemer, har hun fået ret god fod på fornemmelsen for sine medmennesker, som det fremgår da hendes mor bliver offer for værtshusballade og af politiet foreslås et forsoningsmøde:
Hun har ikke brug for forsoning. Den slags hører et andet miljø til.
Zornig diskuterer desuden kunsten at være tydelig uden at være ubehagelig og problemet med egen grænseløshed samt behovet for bekræftelse, der i øvrigt også er forbundet med begrebet skam. Skammen er muligvis en senfølge, men det er også en udfordring der er velkendt for flere generationer af kvinder, trænet gennem opdragelse og skolegang og ikke nødvendigvis forbundet med svigt i barndommen.
Zornig – fra vred til voksen er en række nedslag i Zornigs liv. De er personlige men nogle er også almengyldige, og der kommer flere relevante emner på bordet. Blandt andet er det stof til eftertanke, at selvskade er et nyt fænomen, det var ikke kendt, da Zornig var en – udadreagerende – teenager. Selvskade er også omtalt i bogen: Jeg gør mig ondt, når …
God læsning både for de læsere der måtte kæmpe med lignende vanskeligheder og for dem der interesserer sig for mediemennesket Zornig.
Lisbeth Zornig Andersen
Zornig
– fra vred til voksen
224 sider
Gyldendal
Udgivet:
12.02.2018
Birte Strandby
Anmeldelse af Zornig – Vrede er mit mellemnavn: http://www.bogvaegten.dk/zornig-vrede-er-mit-mellemnavn/