Forlaget Gyldendal genudgiver nu Herman Bangs vellykkede roman ”Ved vejen” i en smuk indbundet luksusudgave med guldtryk på for- og bagside. Den ny udgave er – for første gang –  med moderne retskrivning, så sproget ikke driller den moderne læser. 

Uanset om du har læst den gribende fortælling før eller der er tale om et gensyn, så er ”Ved vejen” en interessant og tankevækkende beretning om livet i en lille jysk landsby i 1800-tallets Danmark med fokus på en kvindeskæbne.

Hovedpersonen er Katinka Bai, der er gift med stationsforstanderen Hr. Bai. De to er som dag og nat. Hun er en beskeden, stille kvinde, der drømmer. Ægtefællen Hr. Bai er omvendt en livsglad mand, der fylder og har et jovialt væsen. Han giver ikke meget plads til sin hustru. De to har da ej heller nogen nævneværdig kommunikation eller fortrolighed. Ægteskabet er barnløst, og Katinka længes i sagens natur efter andet og mere. 

Katinka er en følsom kvinde, der stødes af sin mands grove og vulgære adfærd. Fundamentet for at hun kan være glad og lykkelig er ikke til stede. Men ud af det blå dukker forvalter Huus op, og snart får håbløsheden modstand. Katinka og Huus bliver snart fortrolige. Overfor ham kan hun betro sig og kærligheden begynder at spire. Nu står Katinka overfor et altafgørende valg. Skal hun vælge at følge konventionerne og blive hos sin mand eller følge sit hjerte og Huus? Hun vælger at blive i ægteskabet og dét valg skal blive fatalt.  

For mit vedkommende var det tredje gang jeg læste ”Ved vejen” og glæden var lige så sprudlende og intens, som ved de tidligere læsninger. Denne roman er med rette at betragte som en klassiker, og blev da også udnævnt til at figurere på den danske Kulturkanon i 2006. Læs mere her: https://kulturkanon.kum.dk/litteratur/ved-vejen/ 

Romanen tematiserer kvinders vilkår og beskriver deres følelsesliv med stor indsigt og psykologisk dybde. Undervejs er man oveni købet godt underholdt af de karakterer, der beboer den lille provinsby og udgør det farverige liv med visitter, sammenkomster og fester. Herman Bang understreger sit fokus på den manglende kvindefrigørelse ved at omgive Katinka med kvinder, der ligesom hun selv lever kærlighedsløst eller som underdanige til det modsatte køn. Det gælder eksempelvis for den ensomme folkeskolelærerinden Frøken Jensen, der kun har sin tykke lille moppe som livsledsager. Vi møder også  enkefru Abels to døtre Louise Ældst og Ida Yngst. Moren har til hensigt at få dem afsat og sender dem på skift til hovedstaden. 

Romanen er letlæst, indeholder megen dialog og har et overskueligt persongalleri. Herman Bang skriver levende, og trods de mange år romanen har på bagen – og den nænsomme moderniseringen af sproget der er sket – så føler man sig hjemme og kan uden besvær se handlingen udspille sig. 

Det er fuldt fortjent at Herman Bang roses og fremhæves som en impressionistisk mester med flair for at skildre sine karakterers indre følelsesliv. Herman Bang skriver på en hel unik måde. Her beskæftiger han sig med en af de ”stille eksistenser” og giver hende stemme. Det lykkes fuldt ud! Der har uden tvivl levet i tusindvis af Katinka´er, der gik glip af alt for meget.  

”Ved vejen” emmer af tristesse og sørgmodighed. Glæd dig til at læse en tankevækkende, fin og klog fortælling om at turde elske. Herman Bang gør det til en udsøgt fornøjelse at drage tilbage i tiden!  

Ved vejen

Forfatter: Herman Bang

Forlag: Gyldendals Forlag

224 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 24. 11. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg