De kalder det kærlighed, vi kalder det ulønnet arbejde.

Emma Holten giver dagens økonomiske modeller et skud for boven og med god ret og sund dokumentation. For hvordan havde vores verden set ud, hvis vi virkeligt havde formået at sætte værdi og pris på lærkesang, rent hav og moderlig omsorg? 

Fokus ligger på kvindens omsorgsarbejde. Når hun passer hjemmet, understøtter hun mandens indtjening, hans chefs indtjening og sørger samtidigt for den næste generation af arbejdskraft. Det er svært at proppe ind i et lands beregninger af bruttonationalproduktet, og det er der da heller ikke mange der forsøger.

Holten begynder med de klassiske, økonomiske teorier og deres fædre, Locke, Smith, Keynes. Det er Holtens teori, at omsorg, følelser og ‘kvinders ustyrlighed’ holdes ude af betragtningerne, fordi det ikke ellers ville være muligt at lave gode, mekaniske modeller for den politiske økonomi, og det er så det, vi stadigt hænger på. Det har også kraftigt påvirket vores syn på mennesker, når Adam Smith skriver: 

‘… kun en tigger er afhængig af sine medmenneskers velvilje.’

Det omsorgskrævende menneske er værdiløst, og dermed bliver det udviste omsorgsarbejde også værdiløst.

Vi bruger landes bruttonationalprodukter til at sammenligne økonomier, og en vares pris er en social kontrakt om værdien. Det har formet vores kultur og holdninger, og så er det let at se, hvorfor omsorgsarbejde heller ikke henter store lønninger på arbejdsmarkedet, og hvorfor kvinder stadigt får en lavere løn.

At bruttonationalproduktet er skidt som måleinstrument er påvist flere gange. Eksempelvis har tidligere kolonier haft meget økonomiske aktivitet der ikke blev registreret af markedet, og der har været ubrugte ressourcer i jorden som ikke optrådte i økonomien. Ydermere har man ikke skelnet mellem god vækst og dårlig vækst. Er den vækst der får os alle til at bruge plastickopper og køre i bil altid en sund vækst?

EU besluttede i 2014, at sexarbejde og narkohandel også skulle indgå i bruttonationalproduktet, og alene Englands BNP steg med næsten 5 %. Hvis man i stedet indregnede omsorgsarbejde, ville det engelske BNP stige med 60 %! Så meget for velfærd.

Holten skriver meget mere. Der er indlysende aha-oplevelser og ny information, hykleri der bliver spiddet og velplaceret sarkasme, generel kritik – og udover at ramme kønsdebatten, så er bogen et væsentligt, uomgængeligt bidrag til en forhåbentligt mere oplyst diskussion om brug af økonomiske modeller der inddrager klima, miljø og fuglefløjt.

Den hurtige, lykkelige og helt konkrete konklusion, som man jo kan håbe, at dagens politikere får øje på, er at alle fremtidige motorvejsprojekter er underskudsforetagender og bør droppes.

Underskud

Om værdien af omsorg

Emma Holten

288 sider

Politikens Forlag 

Udgivet: 2024

Birte Strandby