Pino er milaneser. Han er 17 år gammel i 1943. Endnu har Milano ikke mærket så meget til verdenskrigen, men det ændrer sig. Pino og hans lillebror får det første chok, da biografen de sidder i bliver ramt af en bombe. Pinos familie er modstandere af Il Duce, og Pinos fætter er på partisanernes side. Men da Milano bliver mål for de allieredes bombning, bliver Pino og hans bror sendt væk fra byen – til fader Re og hans drengeskole nær grænsen til Schweiz. Fader Re lærer Pino, hvordan han skal guide flygtninge over passet til Schweiz. Det går ikke så dårligt, indtil Pinos forældre trækker ham tilbage til Milano og får ham sendt i tysk militærtjeneste i Organisation Todt, en ingeniørenhed, hvor han kan undgå at komme til fronten.

Ved et tilfælde bliver han chauffør for Hitlers højre hånd i Italien, general Leyers. Herved kommer Pino i første række til overgreb på lokalbefolkningen, offentlige henrettelser der skal tjene til skræk og advarsel, inddragelse af bøndernes dyr og andre fødevarer, og han oplever at se sin fætter skudt ned.

Som chauffør for Leyers får han adgang til en række oplysninger om tyske stillinger og krigsmateriel, som han videregiver til sin familie, og med en heftig forelskelse oven i bliver hans liv mere end almindeligt dramatisk de sidste måneder før Tysklands nederlag.

Historiens Pino har levet, og Mark Sullivan har brugt 10 år på research og verifikation af Pinos oplysninger. Romanen er brutal, spændende og efterlader også læseren med enkelte gåder.

Men er historien spændende, så følger sproget ikke helt med, og de store følelser formidles ikke helt til læseren. Der er en del kedelige vendinger og småfejl såsom ‘… han … tændte en tændstik for at skjule, at der ikke lugtede dårligt’, Gestapo-chef med stort og bindestreg.

Under en blodrød himmel

Mark Sullivan

Oversat af Rasmus Hastrup

510 sider

memoris

Udgivet: 2019

Birte Strandby