Verdens tungeste klasseskrift?
Uglebogens børn er fortællingen om en klasse fra Gerbrandskolen i København. Eller rettere det er fortællingerne om de forskellige børn i klassen. Vi begynder i 1965 i første klasse og slutter i 3. real. Der har været en del til- og fraflytninger. I alt 55 børn har gået i klassen. Det er lykkedes forfatteren Ole Petersen at finde 43 af dem, og med hans egen er der 44 beretninger om danskere født i 1958.
Det er i store træk hele livshistorier, vi får. Tidlig barndom, skolen, uddannelse, voksenliv med job og familie, forventninger og drømme krydret med omfattende billedmateriale fra elevernes egne gemmer samt vignetter, billeder af skolen og nogle farverige papirklip – også fra skolen.
Gennem de mange fortællinger får man dels et billede af klassens elever, men også et billede af tiden og dens trends, af tøjet, af pædagogikken og af fænomenet poesibøger der var på mode indtil begyndelsen af 70’erne,
Anita havde Kim Larsen i regning, Michael var i familie med dr. Lieberkind, som alle børn i tresserne kendte fra fjernsynet, Flemming gik 19 år på universitetet, Jørgen var en smuk ung mand, der oven i købet kunne danse, Susanne byggede skoler i Nicaragua, og Jan var alenefar. Her er alle slags liv. Forfatteren stiller spørgsmål til sine klassekammerater, både helt konkrete men også om forventninger og om, hvad de ville gøre, hvis de fik tilbudt et liv mere. De fleste kunne godt bruge et liv mere, men ikke Elvi for man skal ikke gentage en succes.
Det første interview fandt sted i september 2018 og det sidste i februar 2020. Der ligger et stort arbejde bag projektet, og det er på sin egen måde et fint tillæg til historien: den lille brik om de levede liv, vi altid har manglet i historiens store puslespil. Nu er der i hvert fald nogen dækning fra 1965 og godt 50 år frem.
Uglebogens børn
– et kærligt potpourri –
Ole Petersen
570 sider
Herodaman
Udgivet: 2020
Birte Strandby