Historien om hvordan familien Elmose Nielsen fra Hostrupskov i Sønderjylland havnede i Australien i slutningen af 1800-tallet.
Jakob Elmose var kun 14 år gammel, dag han tog hyre som gast på Leonora. Danmark har tabt krigen til Preussen og Østrig i 1864. Der er ikke meget håb og fremtid ved tilværelsen i Sønderjylland, og Jakob har udlængsel og forventninger til fremtiden. Først sejler Leonora med kul til London, og derefter går turen mod Indien, og Jakob oplever at sejle gennem den næsten nybyggede Suez-kanal.
Sømandslivet er ikke luksus, og Jakob finder hurtigt ud af, at det ikke er noget for ham. Så i Tranquebar skifter han til en tysk clipper, Louise, der har kurs mod Australien. Her er der muligheder for en hårdtarbejdende, ærlig mand. Jakob forsøger sig som guldgraver. Han får hentet sin familie til Australien, og det er her, deres efterkommere bor i dag, og det er her, Jakob har gjort så meget indtryk, at der er gader opkaldt efter ham og hans børn.
Historien er baseret på virkeligheden men dramatiseret. Der er fotografier af familien og af den entreprenante sydhavsfarer German Harry – døbt Søren – der gør et stort indtryk på Jakob. Der er flere ægte mennesker med i romanen, og angiveligt er der også kannibaler på Papua New Guinea. Til gengæld virker Jakob ikke altid ægte. I en alder af ca. femten år er han i stand til at diagnosticere en dæksdreng som dysfunktionel med en baggrund i en voldelig, drikfældig opvækst, og han taler i perioder om sin herkomst som Stauning talte om arbejderbevægelsen. Til gengæld virker det godt, at sproget er engelsk, når Jakob taler med udlændinge.
Alt i alt er historien spændende, men sproget kunne godt være bedre, og vi render ind i nye, ikke så fikse konstruktioner som ‘at blive tilfangetaget’, forvirkelige og smertsomt.
I romanen udlægges Johannes Henrik Enevoldsen på Deliverance Island som den der har lagt figur til Defoes Robinson Crusoe, men sædvanligvis antager man, at sømanden Alexander Selkirk der tilbragte fire år på Juan-Fernández-øerne, er Defoes inspiration.
Udvandrerne
Fra Danmark til Down Under
Lars Graadal
315 sider
Trykværket
Udgivet: 2020
Birte Strandby
Kommentar fra forfatteren:
… Dog har jeg aldrig givet udtryk for at Defoe skulle have hentet inspiration til R.C. fra Johannes Enevoldsen – der må du have opfattet noget forkert.
Ligeledes er “diagnosticeringen” ikke Jakobs tanker – men forfatteren.
Udelukkende til info.
Venlig hilsen – og god weekend
Lars