Fire små noveller, den første om Tusten der også er hovedperson i Tarjei Vesaas’ senere roman Fuglene fra 1957.
Tusten er landsbyens sinke, og han bor hos sin søster. Hun forsørger dem begge, men Tusten vil gerne bidrage, kunne forsørge. Den dag læseren møder Tusten, er netop den dag, Tusten får tilbudt et arbejde.
Den næste novelle 21 år 39 handler om to brødre, Olav og jeg-fortælleren. De forelsker sig i den samme pige, Hild, der ligesom dem skal skære byg i marken for drengenes far. Der er ikke mange replikker og endnu færre beskrivelser. Alligevel rummes den helt store dramatik:
‘Det skete også at vores øjne mødtes i glæden over Hild og var venlige og åbne fordi vi havde sådan en smuk skabning her imellem os. Men så besindede vi os, og stirrede olmt igen, og bøjede os ned.’
Læseren ved, hvad der foregår mellem karaktererne – og hvordan landskabet ser ud i den forelskede ungersvends øjne:
‘Men byggen var stadig gylden. Man så det måske endnu bedre nu hvor den stod i grå luft.’
Vesle-trask skiller sig lidt ud fra de andre noveller. Her finder handlingen sted i et klasseværelse. Lærerinden skal vise eksamensnævnet, hvordan det står til i klassen.
Næh nej, vi fra eksamensnævnet fortrækker ikke en mine. Vi er på fast grund. Der er langt fra os til de hjælpeløse ved pultene …
Den lille dreng der repræsenterer synsvinklen er virkeligt velforberedt, som han aldrig har været det før, men lærerinden vælger de andre oprakte hænder. Hun ser ham ikke, tænker han, men det gør hun alligevel. Han er hendes tavse støtte. Tavsheden er tung og mættet hos Vesaas.
De runde hoveder kan ikke lide det. Det er gået op for dem at den her prøve er til for at pine dem.
Lærerinden bliver usikker, men drengen sætter al sin energi, sin tankekraft ind på at få hende til at tale om et emne, hun mestrer. Det lykkes, og så – endelig – spørger hun ham, drengen.
Vesaas er ikke bruger af de store ord, men han styrer de få med en betagende musikalitet.
Tusten
og andre noveller
Tarjei Vesaas
Oversat af Jannie Jensen & Arild Batzer
89 sider
Batzer & Co
Klassikerbiblioteket
Udgivet: 2024
Birte Strandby