Tv-kok Claus Holm lider som så mange andre danskere af svær overvægt. Det er noget, som hans fag ikke bidrager positivt til, med let adgang til usund mad og lange arbejdsdage. Nu kan du læse om Claus Holms kamp for at tabe sig, og få hans bedste tips i bogen ”Sund livsglæde”. Den har undertitlerne ”Mit livs vigtigste opskrift” og ”Med træningsøvelser af Mark Abildhauge”.
Claus Holms livsstilsændring blev til på foranledning af TV2. De satte nemlig Claus Holm og fire andre kendte overvægtige kokke stævne i programmet ”5 fede kokke”. Her blev de guidet af den personlige træner Mark Abildhauge, som også har bidraget med træningstips i denne bog.
Claus Holm har været overvægtig i adskillige år, men fik først for alvor en påmindelse om at det var farligt, da han i 2016 oplevede at en blodåre sprang pga. højt blodtryk. Blodet fossede ud af begge næsebor, og han blev hentet med ambulance. Det stod alvorligt til! Efter det blev Claus angst for at dø, men i stedet for at handle på sin overvægt og dårlige livsstil, med al for meget arbejde, fastfood og minimal hvile og søvn, søgte han trøst og tryghed i det velkendte: Mad, arbejde og sin kære varebil. Derfor blev det først – for alvor – programmet ”5 fede kokke” og ikke mindst hustruen Annes direkte opfordring til ham i et filmklip i første udsendelse, hvor hun beder ham passe på sig selv, så de to kan blive gamle sammen, der blev et vendepunkt.
”Sund livsglæde” fortæller Claus Holms personlige historie med overvægt og vejen til større sundhed, livsglæde og en badevægt, der viser minus 23 kilo. Claus Holm anviser fire trin til succes. Første trin: Find motivationen. Her kigger han på målet og de midler, der vil være gode at bringe i anvendelse. Andet trin: Maden, hvor Claus Holm giver dig sine bedste tips og tricks til at lave nem og sund mad. Udgangspunktet er de fem grundsmage og en opmuntring til at tro på dit eget smagskompas. Derpå følger opskrifterne. Desværre undlader Claus Holm at indvi læseren i hvilke grundprincipper, han gør brug af, når han laver sund mad. Hvilke råvarer er fx acceptable og hvilke undlades? Er der mon tænkt over fordelingen af fedt/protein/kulhydrat?! Tredje trin handler om træningen og er skrevet af træner og coach Mark Abildhauge. Han giver ti konkrete tips til træning med afsæt i sit samarbejde med Claus Holm. Fjerde trin er Claus Holms tanker om fremtiden; b.la. hvordan vægttabet holdes. Her skriver han flg.: ”Det, vi gør lige nu, gør forskellen på, hvordan vores alderdom bliver”.
Qua sin baggrund som kok og sin kærlighed til mad, er det opskriftdelen, der fylder mest i bogen. Claus Holm giver opskrifter på alt fra morgenmad, hverdagsmad til snacks og de lidt finere gæsteretter. Ydermere er der et særligt afsnit med kalorielette retter, hvor det daglige kalorieindtag kun er ca. 1000-1200 pr. dag. Det er minimalt. Min oplevelse med opskrifterne er desværre, at de ikke virker specielt anvendelige i praksis.
Indimellem er råvarerne ikke angivet præcist nok. Det gælder fx fedtprocent på fars og ost etc. Jeg minder om, at der ej heller forud for kapitlet er formuleret nogle grundprincipper for madlavningen og råvarerne. Læseren kan ikke vide, om det er okay at indtage et tilbehør til retterne og hvad, det i givet fald bør være, da forfatteren ikke omtaler den side af sagen. Det er problematisk, da det netop er en vigtig del af et vægttab. Der anvendes i al for stor grad hel- og halvfabrikata såsom færdig pizzadej, færdig suppe, købt humus etc. At en kok gør det, kan man mene om, hvad man vil! Men uanset ens holdning til det faglige, så er det et problem, når varen ikke forekommer at være særlig tilgængelig. Et eksempel er retten ”De hurtige frikadeller”. Her anvendes 1 pakke ferske øko deller fra Poppelgrisen. Forfatteren anviser ikke hvor varen kan købes eller hvad, der alternativt kan anvendes. Der er heller ingen bemærkning om fedtprocent i kødet, så læseren har en rettesnor at gå efter, hvis man selv vil lave en fars. Ved flere andre opskrifter finder jeg, at der reelt ikke er tale om madlavning, men mere om at anrette og mikse forskellige ting sammen.
Claus Holm anvender ikke specielt mange ingredienser til den enkelte ret, men plukker man en håndfuld opskrifter ud, vil man opleve at der samlet set skal bruges ganske mange forskellige råvarer. Som kok har Claus Holm en kærlighed til friske krydderurter, og med vægttabet in mente er der tydeligvis skruet op for de mange forskellige former for frugt og grønt. For at øge opskrifternes reelle anvendelighed kunne man med fordel have anvist alternativer til udvalgte ingredienser. Jeg kan være bekymret for at mange hopper fra, når de skal indkøbe så meget forskelligt – uden at de måske kan se, hvad de skal bruge resten til.
”Sund livsglæde” er en meget personlig fortælling om at se sin overvægt i øjnene og finde sin egen vej til at opnå vægttab og trivsel. Bogen vil især blive værdsat af dem, der i forvejen holder af Claus Holm og hans charmerende væsen. Er man derimod mere på jagt efter en god og gedigen vægttabsbog, er denne her næppe den mest oplagte at søge hjælp i. Den er ganske enkelt for upræcis, men efter nærmere eftertanke er det vel netop også dét der kendetegner Claus Holm – at han er til improvisation, det personlige touch og kant. Du mærker dén personlige ånd i bogen her og bliver inspireret af tv-kokkens oprigtighed.
Sund livsglæde
Mit livs vigtigste opskrift
Med træningsøvelser af Mark Abildhauge
Forfatter: Claus Hold
Forlag: Turbine
210 sider. Hardback.
Udgivelsesdato: 14. 9. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg