”Spis mig. Sunde pandekager og vafler fra Frk. Skrump” sætter spot på lækre pandekager og vafler til alle dagens måltider. Frk. Skrump er alias for Klinik for sund livsstil ved Aut. Klinisk Diætist Alice Apel Hartvig, PB i Human Ernæring og Master i Træning og Fitness Majbritt L. Engell og Aut. Klinisk Diætist Julie N.-van Vliet. Her er det Alice Apel Hartvig og Majbritt L. Engell, der har været i køkkenet og skabt 70 sunde og spændende opskrifter på pandekager og vafler samt diverse tilbehør i form af salater, dip og dyppelse. De to har begge flere andre udgivelser på deres CV.
Bogens fokus er i sagens natur sunde pandekager og vafler. Opskrifterne er således proteinrige, glutenfrie, og sukkerreducerede. Der er fokus på at skabe mættende opskrifter med et grønt touch i form af sunde fedtstoffer (sunde olier, nødder/kerner), mindre sukker og ekstra sødme fra frugt samt råvarer der gør godt for dine tarmbakterier.
Qua groft mel, grøntsager, frugt, frø og kerner kan vaflerne og pandekagerne i bogens opskrifterne nydes med god samvittighed til både morgen, middag og aften. Mange børn nyder at have overskydende rester af vafler og pandekager med i madpakken, så det kunne måske være en idé til variation af den sædvanlige madpakke.
Forfatterteamet deler ud af deres overvejelser og viden om kost og ernæring i indledningen og kapitlet ”Et sundt touch”. Der er tillige gennemgang af redskaber og råvarer i særskilte afsnit. Deres mission er at bevise at pandekager og vafler sagtens kan indgå i en lødig kost.
De fleste forbinder nok pandekager og vafler med søde, hvide – hvede – versioner med masser af æg og smør. Oftest serveres den slags med sukkerholdig syltetøj eller Nutella. Her får vi et helt andet bud på de to populære spiser. Der er også flere interessante versioner på sundt – eller sundere – tilbehør. I det ”søde” hjørne finder vi fx Kanel-smør, Chokocreme med cashew og Mascarponecreme med hindbær. Jeg savner dog flere alternativer til syltetøj og Nutella. Jeg mangler svar på, hvorfor bogen ikke gør brug af fx birkesød og stevia til syltetøj og marmelade. Det er fx let at lave en form for sylt af bær, knust chia og stevia. Måske kunne man også have medtaget noget bagt frugt?! Jeg savner i hvert fald flere bud på sundere, sødt tilbehør.
Bogen er fyldt med fine og indbydende billeder. Ved de fleste opskrifter er der tips til tilbehør. Der er fokus på proteinrige sideelementer som fx æg, skyr og ost, således at måltidet bliver en sund helhed og du opnår en god mæthed. Mæthed er et nøgleord i alle bogens opskrifter, hvor bogen anbefaler mel af fiberholdige kornsorter og gør brug af loppefrøskaller (HUSK). Du skal derfor påregne et besøg i en større dagligvarebutik eller helsekostbutik, hvis du gerne vil give dig i kast med alle opskrifterne.
Opskrifterne er som udgangspunkt vegetariske. Der er en enkelt kødpandekage og der optræder desuden kød som anbefalet tilbehør i enkelte opskrifter. Bogens veganske opskrifter er tydeligt mærket med V ligesom alle glutenfri opskrifter er mærket med GF.
”Spis mig. Sunde pandekager og vafler fra Frk. Skrump” frister med et varieret udvalg af opskrifter på pandekager, vafler og tilbehør. Det er alt andet end asketisk! Glæd dig.
Spis mig. Sunde pandekager og vafler fra Frk. Skrump
Forfatter: Alice Apel Hartvig og Majbritt Louring Engell
Forlag: Gyldendal
180 sider.
Udgivelsesdato: 5. 3. 2019
Anmelder: Nønne Lønne Votborg