Bliver man tryggere af overvågning? Eller er det bare udtryk for, at overgrebene kommer fra en anden side?

Politikken-journalisten Hans Davidsen-Nielsen sætter ny vinkel på overvågning og fortrolighed i denne bog om den historiske efterretningsskandale der kulminerede med arrestation af chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og sigtelse mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

FE-sagen begyndte allerede i 2013, dengang Edward Snowden lækkede hemmeligholdt materiale og blandt andet afslørede, at NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste havde et samarbejde om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik. Det giver NSA mulighed for overvågning af politikere i den vestlige verden og især i vores nabolande. Alle adspurgte hævder, at det sker i behørig respekt for danske statsborgere, men det får Tilsynet med Efterretningstjenesterne til at iværksætte en undersøgelse af sagen, og det er også her, at bogens og FEs unavngivne whistleblower begynder at lufte sin utilfredshed med måden, hvorpå tingene foregår. 

Tilsynets rapport, Dunhammerrapporten, er klar i 2015. Den er angiveligt ‘teknisk indforstået og relativt ubehjælpsomt skrevet’, og den hverken be- eller afkræfter NSAs formodede intentioner, hvorfor den henlægges. Det er selvsagt ikke det resultatet, whistlebloweren ønskede, og han går på egen hånd videre med sagen og optager samtaler med blandt andre ansatte i FE’s sikkerhedsafdeling. 

En stor del af stoffet kender vi fra dagspressen, men forfatteren går mere i dybden. Politikere og embedsmænd får også en tur i svikmøllen, og Barbara Bertelsen, Mette Frederiksen og Trine Bramsens roller beskrives omhyggeligt ledsaget af spekulationer over, hvorvidt Bertelsen og Frederiksen var medvidende i hele processen. Et køligt forhold mellem Bertelsen og Findsen er ligeledes et emne, men hvilken betydning kan det have haft for forløbet?

Spion blandt venner rummer rigtigt mange citater, væsentlige og i nogle tilfælde også intetsigende, men medtaget for at illustrere hvor tæt til kroppen kortene bliver holdt, og hvorfor det er vigtigt ikke at sige noget vigtigt. Reaktionerne fra kolleger inden for pressen fortæller også noget om forventningerne til tilliden i samfundet, 

Bogen efterlader læseren med en del spørgsmål om blandt andet overvågning, demokrati, og hvilke informationer offentligheden bør have adgang til. ‘Er vi i gang med at indføre hemmelig retspleje i Danmark?’

En vigtig bog om et emne, der vedrører os alle.

Er det en ny version af aftalen med amerikanerne om opbevaring af atomvåben i Grønland under Den kolde Krig? Har ‘kabelsamarbejdet’ spillet en vigtig rolle frem til Ruslands invasion af Ukraine? og: Er der en sammenhæng mellem minkskandalen og FE-sagen?

Spion blandt venner

Statshemmeligheden, der ændrede Danmark

Hans Davidsen-Nielsen

255 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby