Kogebogen ”Spar mig!” med undertitlen ”60 opskrifter på budget til hele familien” er Jesper Rais’ fjerde kogebog. Som titlen tydeligt angiver, er det en samling af prisvenlige opskrifter på familievenlig aftensmad.
Bogens opskrifter er blevet til i lyset af inflationen, der presser fødevarepriserne op. For nogle familier er en madplan et ideelt værktøj. For Jesper Rais har de aldrig fungeret. Familien, der består af to forældre og fire børn, har derimod fundet nytte i at lave større portioner mad til flere dage. I forordet lyder opfordringen: ”Husk, at det sjældent koster dobbelt så meget at lave dobbelt så meget mad!”.
Som læser og bruger af ”Spar mig!” kan du se frem til yderst prisvenlig mad. Det samlede indkøb pr. middag til to voksne og tre børn er 100 kr. Det svarer til blot 20 kr. pr. snude! Samtidig er der tale om nem madlavning. Ernæringsmæssigt hæfter jeg mig ved, at der i flere retter ikke benyttes ret mange grøntsager. Uden at vælte budgettet kunne der inkorporeres råkostsalater eller benyttes udmærket grønt fra frost.
En af måderne hvorpå kostprisen holdes nede er ved at begrænse kødet. Familien Rais er ikke vegetarer, men spiser gerne kødfrit. Når kød er på menuen, er mængderne typisk mindre end mange måske er vant til. Der benyttes på glimrende vis forskellige bælgfrugter i madlavningen.
Jesper Rais har selv fotograferet opskrifterne, ligesom han også stået for det grafiske i samarbejde med Fanny Sørensen. Billederne er pæne og yderst indbydende.
Opsætningen af opskrifterne er desværre ikke særlig brugsvenlig. Hver opskrift er præsenteret på et dobbeltopslag med en side til foto og en hel side til selve opskriften. Plads er der nok af! Men opskriftdelen er desværre ikke videre klar og overskuelig i sit layout. Råvarerne er ganske vist fint oplistet for sig. Men det ville være en klar fordel at gøre det i den rækkefølge de anvendes – som det er kutyme i kogebøger.
Fremgangsmåden er formidlet i det, der synes at være én lang opremsning. Der mangler ganske enkelt luft mellem linjerne, så læsbarheden og overblikket øges! Ydermere er baggrundsfarven varierende. De mørke farver gør det vanskeligt at se opskriften tydeligt, når teksten er så sammenpresset. Hvor ér det ærgerligt!
”Spar mig!” byder på en bred vifte af fornuftige hverdagsretter til hele familien. Jesper Rais lader sig inspirere fra hele kloden, men serverer også enkelte mere klassiske opskrifter. Bogens kapitler er bygget op omkring følgende dele:
- Kartoffel
- Pasta
- Ris
- Suppe
- Øvrige
Idéen med en budgetvenlig kogebog er alletiders. Jesper Rais byder også ind med nogle anvendelige opskrifter, der nok skal friste. Der er imidlertid et endnu større potentiale i en kogebog som denne. Det bliver ikke forløst!
Under de enkelte opskrifter savner jeg i dén grad nogle tips og tricks til hvordan, man evt. kan variere udvalgte råvarer. Når vi bytter ingredienser ud med dét, vi allerede har hjemme eller finder på tilbud, bliver madlavningen billigere. Kun få gange er der en kommentar om en ingrediens, der kan udelades eller byttes ud med en anden. Det burde være gjort mere konsekvent i en bog af dén art!
Jesper Rais kunne også have valgt at skrive en indledning med nogle generelle værktøjer, der lærer brugeren at det er legitimt at udfolde sig kreativt og bytte ingredienser ud indenfor de respektive råvarekategorier.
Når jeg læser ingredienslisterne, er der flere steder, hvor jeg undres. Hvorfor angive at man specifikt skal benytte svinekoteletter i ramensuppe? I øvrigt studser jeg over fraværet af citrus og miso i ramen. Omvendt er det helt nyt for mig at finde kapers i brændende kærlighed. Forfatterens kartoffelmos er i øvrigt lavet på kartofler, smør og olivenolie samt salt og peber. Mit bud er, at de fleste benytter et mejeriprodukt såsom mælk eller fløde fremfor olivenolie ligesom muskat er ret typisk.
Det bliver en kende for banalt, når bogens grøntsagslasagne blot fremstilles med en færdiglavet mornaysauce! Nok er det virkeligheden for mange. Men i en kogebog(!) må der i det mindste være en opskrift til dem, der har tid og lyst til at lave saucen selv. Når det handler om at spare penge, er det logik for burhøns at hjemmelavet mornaysauce er billigst. Hvorfor ikke opfordre læseren til at lave dobbeltportion eller mere, når mælken er på tilbud med henblik på at få det på frost i mindre portioner.
En anden måde at spare på er, at genbruge rester af en ret. Under de opskrifter, hvor det giver mening, kunne der fint være forslag til nye serveringsmåder med den pågældende ret.
Med ”Spar mig!” får du først og fremmest en uprætentiøs brugsbog. Den er farverig og flot i sin præsentation af hyggelig hverdagsmad. Fokus er gode idéer til dig, der ønsker varieret familiemad, der ikke koster kassen. Prisen holdes især nede ved at begrænse kødet og flittigt brug af kulhydrater. Ulempen er, at du skal holde tungen lige i munden, når du står bag gryderne og skal stille skarpt på bogens tekst. Dét kræver en tur til optikeren, da bogens layout ikke hjælper dig på vej! Når det er sagt, så har Jesper Rais tydeligvis masser af madglæde og prisbevidsthed at byde på.
Spar mig!
60 opskrifter på budget til hele familien
Forfatter: Jesper Rais
Forlag: DreamLitt
144 sider, illustreret i farver. Hardback
Udgivelsesdato: Den 14. marts 2023
Anmelder: Nønne Lønne Votborg