Hvad har Hatshepsut der levede 1.500 år før vor tid med en amerikansk præsidentkandidat at gøre?

Hatshepsut var en kvindelig farao. Først regerede hun for en umyndig farao, men siden blev hun – trods Egyptens mange års tradition for maskuline faraoner – selv regent. 

Kimberly er amerikansk præsidentkandidat. Hun er over al måde ambitiøs, og hun har klare intentioner om at gøre verden til et bedre sted.

Verden er i midt i klimaforandringerne, og på grund af disse er 70 % af jordens befolkning  ikke længere i stand til at brødføde sig selv. Der er brug for drastiske skridt, og det er ikke krig som den amerikanske præsident ellers hælder til i sine valgtaler. 

På Brooklyn Museum falder Kimberly lidt overraskende over Hatshepsut der i et mandsdomineret samfund formåede at regere klogt og selvstændigt i 20 år. Kimberly møder egyptologen Alexander der er vidende om Hatshepsuts liv og politiske kunnen. Trods protester fra sine rådgivere, ansætter hun Alexander, og som Hatshepsut støttede sig til sin begavede rådgiver, støtter Kimberly sig til Alexander. Han hjælper hende med at udvikle sig til den præsident, hun gerne vil være. Kandidaturet er naturligvis et rent forhindringsløb, som det også var det for hendes egyptiske idol.

Vi følger på skift de to, faraoen og præsidentkandidaten, deres kampe, deres sejre og deres omgivelsers forædderi. De hyppige skift mellem synsvinkler giver en vis dynamik. Sproget er nutidigt i afsnittene om Hatshepsut, og det kan god forstyrre læsningen en smule. Det politiske klima i 1.500 før Kristus og i den nære fremtid – men længe efter, at Greta Thunberg var på banen – er overbevisende beskrevet. Romanens ide er god og bogen underholdende og let tilgængelig.

Som sendt af guderne

Torben Johansen

Krøjgaard & Jensby

410 sider

Forfatterskabet

Udgivet: 2024

Birte Strandby