Den amerikanske bestsellerforfatter Jennifer Weiner er kendt for en lang række chick lit-romaner. Mange vil nok kende hende for en af hendes tidlige udgivelser: ”I dine sko”, der blev filmatiseret med Cameron Diaz i hovedrollen. Den handler om to søstre, der er to diametrale modsætninger. I hendes nye roman ”Søster, søster” er det atter engang søsterproblematikken der er i højsæde.
”Søster, søster” handler om de to jødiske søstre Jo og Behtie Kaufman. Romanen følger dem fra deres tidlige barndomsår, hvor de vokser op i Detroit, og frem til livets efterår. Det er med andre ord en generationsroman, der strækker sig fra 1950 og frem til nutiden. Læseren lærer deres forældre at kende, og efter de selv er blevet unge, møder vi deres forskellige kærester for siden at blive præsenteret for deres partnere, børn og børnebørn.
Jo og Bethie er som dag og nat. Hvor Bethie går i kjole, er Jo en drengepige, der trives bedst i et par bukser. Da de i en ung alder mister deres far, bliver deres liv på mange måder ændret radikalt. Årene går og livet udvikler sig både udfordrende og hårdt for pigerne, men på hver sin måde. Bethie er hårdt mærket af et traume, som hun holder skjult for sine omgivelser. I stedet dulmer hun sin smerte med mad. Snart er hun fanget i en spiseforstyrrelse. Morens reaktion er foragt over de ekstra kilo. Jo må kæmpe med sin seksualitet og vælger i en årrække at lægge låg på sig selv.
Bogen rejser en lang række spørgsmål om race, køn, kvinders rettigheder, religion men først og fremmest er det en fortælling om tilknytning og de familiebånd, der binder os sammen på godt og ondt. Den beskæftiger sig også med følgerne af en mor, der stiller tårnhøje forventninger, og som har svært ved at udtrykke sin kærlighed til sine børn. Bogen kredser indirekte ved hvorfor, vi har så svært ved at bryde arv og miljø, men beskriver også – på rørende vis – hvordan vi på trods af forskelle, er parat til at gå en ekstra mil for vores familie.
De to søstre vokser fra hinanden, men krydser alligevel hinandens spor med mellemrum. Kapitlerne skifter mellem hver søsters perspektiv. Begge oplever skuffelser, sorg og smerte. Søskendedynamikken gør, at de skiftevis bebrejder hinanden og skiftevis søger hinandens hjælp og støtte.
”Søster, søster” tegner et portræt af et typisk søskendeforhold, hvor konflikter og kærlighed går hånd i hånd. Det interessante er, hvordan søstrene og sidenhen deres egne børn og børnebørn gentager de samme fejltagelser. Forfatteren minder os om, at vores arv er svær at bryde. De konflikter vi som søskende har indbyrdes, vil tit gentages af vores børn.
Jennifer Weiner er berømt for sine kærlighedsromaner. Denne skal også nok blive populær, om end den bliver en kende klichépræget. Jovist er den rørende, velskrevet og hjertevarm. Forfatteren får tilsat en god portion af USA’s historie. Men det virker til tider som om, hun har haft en hel tjekliste med politisk korrekte emner, der skulle medtages: Race, kønsdiskrimination, identitetskrise, overgreb, religion etc. Det skal dog retfærdighedsvis siges, at Jennifer Weiner selv er jøde og datter af en mor, der sprang ud som lesbisk i en meget sen alder, hvorfor disse emner ofte er flettet ind i hendes bøger.
Fortællingen om Jo og Bethie ér imidlertid både rørende og spændende. Den er letlæselig og spiller på de helt store følelser som kærlighed, sorg, brud, krise, håb, glæde og succes. ”Søster, søster” er på alle parametre en ægte amerikansk page turner. Den beskriver en jødisk familie, der søger den amerikanske drøm, men som må gå rigtig meget igennem først.
Søster, søster
Forfatter: Jenifer Weiner
Oversættelse: Poul Henrik Westh
Forlag: Forlaget Turbulenz
475 sider. Hardback
Udgivelsesdato: 24. februar 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg