Børnebog for de mindste om den stakkels snotnæse, der uafladeligt jages af lommetørklæder og sure klude.
Der er lidt Karrebæk eller Fupz Aakeson over den syrede vinkel med snotnæsen, der får nok af den dårlige behandling og stikker af ud i den store verden.
Og hvilke farer er der så for en snotnæse udenfor hjemmets trygge rammer? I første omgang de samme, som der er for små drenge: Veje og trafik. Men herefter udvikler historien sig i en anden retning. En tårnfalk fanger snotnæsen for at fodre sine unger. Snotnæsen bliver gode venner med den ene falkeunge, der generøst tilbyder snotnæsen en flyvetur, når den er flyvefærdig. Senere oplever snotnæsen havet og skoven, en sulten hund og en mus, der kan lide historier. Vinteren er en barsk tid, snotnæsen fryser fast til en fyrrestamme, men med foråret kommer tårnfalken og fragter snotnæsen hjem til sig selv, og da er den ikke længere forkølet.
Bogen kan med fordel læses højt for barnet, fordi der på sine steder kan være behov for forklaringer på ord som frostsprængt og flyvefærdig og på den fede metaforik: En tidlig morgen bankede naturens varme hjerte i skovbunden og omsluttede dyr og planter.
Og så er der kommet nye rim til Pandeben! Godt du gror:
Næsetip! – Hvilken hest!
Et par briller rider bedst.
Smukt illustreret med billeder af natur, hav og dyr. Især fuglebillederne – tårnfalke og en ugle – er betagende.
Ud-og-hjem-igen-motivet er velkendt i børnelitteraturen, og også Snotnæsens verden udenfor hjemmet er let truende, men rummer også gode væsener, hvorimod hjemmet er trygt og omfatter en mormor.
Dorte Futtrup
Illustreret af Kamilla Wichmann
26 sider
Turbine
Udgivet: 26.09.2014
Birte Strandby