Grundet ”falsk bogføring” gennem lang tid suspenderes syv medarbejdere fra Det kongelige Assistenshus i 1924. Den ene, fru Bayer, frikendes hurtigt – hun er blot hustru til en af bedragerne. Men hendes mand og de fem andre ”bestillingsmænd, hvoraf de tre kongeligt udnævnte, har pådraget sig så graverende mistanke for uhæderlig omgang med betroede midler i komplot, at man i retfærdighedens navn har set sig nødsaget til at fjerne dem.”
Det er en skandale, der når op på politisk niveau. Nyansatte forvalter Klaksmøller er den retskafne mand, der forfølger sagen. Fortællingen følger de seks herrer og deres liv gennem suspension, arrestation og domfældelse, og ikke mindst følger vi samvittighed og reaktioner hos de meget forskellige familier og tilværelser.
Personbeskrivelserne er vidunderligt troværdige, eksempelvis af Fleischer, far til 15 børn, Schønning fra Frøken Jørgensens Pensionat, – og den gode Bayer, der er beriget med en svigermor, der kunne have stået i lære hos Chr. den Andens Mor Sigbrit:
– Jeg har slået Bayer. – Da vel ikke ihjel, lyder det sagligt fra fru Kaas med en stemme, som lader forstå, at skulle det endelig være tilfældet, kender hun ham godt nok til at vide, at han selv har været ude om det.
Der læses Gustav Wied i romanen, men anvendelsen af humor og satire kunne også være hentet hos Wied. København er levende beskrevet, sproget er i god overensstemmelse med tiden, og man kan tale om et lille stykke Danmarkshistorie.
Romanen er begået med stor grundighed og det er en god fortælling, der kræver god tid. Den er rigeligt lang, men det er spørgsmålet, om noget af den kan undværes.
Forfatter: Anne Marie Løn
552 sider.
Forlag: Gyldendal
Birte Strandby