En af tidens mere specielle krimier fortalt i slow motion
Benny opholder sig på psykiatrisk afdeling i Risskov, men ikke den lukkede. Han får medicinen i hånden og tager hjem hver weekend.
Weekend betød, at han var uden for murene. Herude var reglerne anderledes. Herude måtte de gamle stjæle ost for at klare sig.
Sammen med en anden patient, Jim, aftaler han, at de skal finde en, de kan stalke. De finder en i telefonbogen. På næste udgang gemmer Benny sig bag et træ på adressen og holder øje med den udvalgte. Benny opdager, at han ikke er den eneste stalker. Da han den følgende weekend står ved mandens hus, finder han en pose med narkotika, og umiddelbart efter bliver han selv anholdt af politiet.
Det bliver ikke det eneste mærkelige der sker. Benny opdager også liget af en kvinde, da han går sin daglige tur ned til søen, og kort tid efter finder han en torso i den lille skov. Politiet er mistænksomme, ikke mindst fordi Benny netop opholder sig på psykiatrisk afdeling, men Benny kan ikke huske, at han skulle være involveret i nogen af mordene.
En morder er på spil og der er flere mord i vente i Risskov og omegn.
Det er Bennys synsvinkel, vi følger. Han oplever langsomt og med grundighed. Her får vi et billede af livet fra indersiden af en psykisk svag person. Den langsomme fortællestil skaber kontrast til det tempo der er på mord og handling sidst i romanen.
… som offentligt forsørget blev ugedagene ens. Ferier var forklædte hverdage. Nætterne var ikke anderledes. De var ikke timer, hvor han kunne lade op, men bare en del af et døgn, der ikke havde nogen retning.
Det er krimiens handling der holder gang i fortællingen, men det er måske især Bennys opfattelse af virkeligheden der gør krimien til noget særligt.
Selv på afstand kunne han se, om en person var psykotisk. Han kunne stille diagnosen hurtigere end psykiateren og vidste, når en patient ville gå amok længe før personalet …
Øverste etage
Peter Elkjær Larsen
494 sider
mellemgaard
Udgivet: 2019
Birte Strandby