Skal jeg dømme ud fra, hvad jeg hører i mit konsultationsværelse, ville de fleste mennesker ønske at de havde syndet noget mere. De ville også ønske at de havde passet bedre på deres tænder.
Psykologen Jamal fortæller om et mord, han begik engang, et mord som hans egen psykiater ikke mener, han behøver at angre. I sammenhængen fungerer mordet, og den gru der forårsagede det mest som et skelet for resten af historien, en baggrund for at fortælle om randeksistenser og livet i al ualmindelighed, udleveret af forfatteren med freudiansk indsigt og lakonisk overblik i rå og humoristiske vendinger:
Normalitet er en pænere betegnelse for almindeligt vanvid – spørg en hvilken som helst surrealist.
I Jamals liv huserer mennesker af enhver slags, blandt de vigtigste er sønnen Rafi, hvis opdragelse er en evig diskussion mellem forældrene, søsteren Miriam, et voldsomt, altfavnende, sindssygt menneske med hang til handel med smuglergods og deltagelse i TV-shows samt Ajita, den store kærlighed, der forlod hans liv, efter at han havde begået mordet.
Historien fortælles dels i nutid med Rafi som centrum, og i dels fortid med Ajita som midtpunktet. Det er en omfattende roman med meget af alt: Holdninger, poesi, socialrealisme på Londons vrangside. Forfatteren er både hjertelig og elskende i al sin klartseende kynisme. Ordrigdommen og begejstringen for at vælte betragtninger og personer ned i hovedet på en sagesløs læser deler Kureishi med Jan Kjærstad og med Benoîte Groult, og det giver sprudlende, progressiv læsning, om end selve historien er lidt tynd i forhold til tidligere værker af samme forfatter eksempelvis Intimitet og Moderen.
Forfatter: Hanif Kureishi
Oversat af Mich Vraa
408 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 12.06.2009
Birte Strandby