Skam er den intense, smertefulde følelse eller erfaring af at tro, at vi er fejlbehæftede og derfor uværdige til kærlighed og samhørighed.

Skam er noget de fleste slæber med sig, og der er nok at skamme sig over:

økonomi, udseende, sygdom, familie, afhængighed, seksualitet og meget andet.

Den norske ungdomsserie Skam viser os, hvordan ungdommen tackler sin skam, og Louise Ariesen Rams beretter om kønnenes skam. Kvinden der vælger karrieren, skammer sig over det. Kvinden der vælger familien, skammer sig over det, og hende der vælger begge dele har virkelig noget at skamme sig over. For slet ikke at tale om al den skam der følger med moderskabet, er man god nok som rollemodel, får børnene opmærksomhed nok, er det synd for barnet, hvis forældrene arbejder for meget? Pleasing, performing and perfecting er ofte den ydrestyrede følgevirkning af skammen.

For mænd er det anderledes, eller det var det især tidligere. Her handler det om ikke at flashe frygt og sårbarhed. At fremstå som den ufejlbarlige MAND. Bogens eksempel er manden der hellere farer vild end spørger om vej.

Skammen stammer fra det indre barn, der fra to-årsalderen har oplevet at få nej, at erfare at det gør noget forkert, måske endda få indtrykket af, at det ikke var værd at elske, hvis det ikke tilpassede sig.

Dette fænomen beskrives også i Grib kærligheden – Parforholdets psykologi i praksis og i Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte, og den nyligt udgivne roman Mrs. Bridge handler netop om en kvinde der tilpasser sig livet for at undgå skam. Der er nok at slås med, men den gode nyhed er, at man kan lære at leve med sin utilstrækkelighed. Det kommer amerikanske Brené Brown ind på i sine TED-talks om stå ved sin sårbarhed. I det hele taget er det en god idé, at vi vænner os til tanken om, at vi er fejlbehæftede.

Når skam bliver til styrke har fat i et relevant emne, bogen er skrevet med let hånd og personligt præg, og den har fine kvaliteter som debatbog.

Louise Ariesen Rams

Når skam bliver til styrke

180 sider

Aronsen

Udgivet: 2017

Birte Strandby