Mr. Bridge er fra 1969 og efterfølger romanen Mrs. Bridge fra 1959. Som den vises i en række små kapitler et billede af tilværelsen i Kansas City i trediverne og fyrrerne, denne gang fra Mr. Bridges synsvinkel.

Det handler om livet i den bedre middelklasse, i en periode hvor status er vigtig og racismen indbygget omend diskret. Sidstnævnte spores blandt andet i Mr. Bridges patroniserende holdning overfor familiens sorte faktotum. Da hans datter derimod forsøger at indtage en dominerende position overfor hushjælpen, bliver hun sat på plads både af sin far og af hushjælpen.

Mr. Bridge er en pligtopfyldende mand, en omhyggelig ægtemand og far, der arbejder hårdt og bestræber sig på at gøre det rigtige. Tanker der måtte føre på afveje tilbagevises og bekæmpes.

Der er små beskrivelser af mennesker, af ting, af hændelser og af Mr. Bridges overvejelser, der i øvrigt aldrig omfatter ideer om andre måder at leve på. Tilsammen giver hverdagsbillederne ikke indtryk af et indholdsrigt liv, og skulle man analysere begge bøger, så ender man med ordet ‘fastlåst’.

Romanen har mange kvaliteter, den rolige, nøgterne fortælleform, den langsomme opbygning af et portræt af en tid og nogle værdier – økonomisk sikkerhed, uafhængighed og selvrespekt – som måske ikke er de mest fremtrædende i vore dage. Som læser kan man se familien Bridges naivitet, deres skyklapper, deres fejl og mangler, og måske kan man derefter få øje på sine egne begrænsninger.

Handlingen er den samme som i Mrs. Bridge, og en del af oplevelserne er fuldstændigt parallelle for ægteparret. De har samme holdning til verden omkring dem, de har fordelt autoriteten i mellem sig, og de har stort set samme syn på nye prætentiøse naboer.

Et bedre tidsbillede er sjældent set.

Mr. Bridge

Evan S. Connell

Mr. Bridge

Oversat af Ib Poulsen

405 sider

Forlaget Olga

Udgivet: 06.04.2018

Birte Strandby