Mere end 23.000 danske soldater og politibetjente har deltaget i FNs fredsbevarende indsats på Cypern der varede fra 1964 til 1992.
I bogen om missionen er indsatsen inddelt i tre faser: Dancon er navnet på de danske tilstedeværelser. De første ti år 1964 til 1974 beskæftiger sig med etablering af missionen heraf overvågning. Det omfatter Dancon 1-20.
Anden fase er krigen i 1974. Det er Dancon 21. Den tredje fase omfatter de næste 17 år med overvågning af våbenstilstandslinjen efter 1974. Det er Dancon 22-56 der står for det. Dancon 57 lukker og slukker. Cypern er i dag medlem af EU.
Under hver fase er der beskrivelser leveret af danske veteraner både om hverdag og om de mere spændte situationer. Frans Ørsted Andersen forbinder beskrivelserne til en sammenhængende beretning.
Det begynder fredeligt. Tom Greiffenberg, Dancon 1, fortæller hvordan man i løbet af patruljeringen hilste på både græske og tyrkisk-cypriotiske soldater, hvis man kunne få øje på dem bag befæstningerne. Det betød ikke, at der ikke sommetider blev skudt alligevel, men det lykkedes som regel at stoppe skydningen, og nærmere undersøgelser viste ofte, at skydningerne var begyndt ved en fejl fra en mindre erfaren soldat.
Der er både fred og ufred med skudvekslinger, men der er også andre problemer som for eksempel børn der løber og leger mellem sandsækkene. Efter råd fra de lokale blev soldaterne udstyret med små kæppe, så de kunne klappe børnene over fingrene, hvis de ikke holdt sig væk fra sandsækkestillingerne. Ikke lige dansk pædagogik, som skribenten Jens N. Ebbensgaard, udtrykker det. Men det smager dog af fred. Freden bliver brudt med krigen i 1974, hvor risici og faremomenter opskaleres, og kamphandlingerne bliver hyppige. De mere udsatte positioner evakueres, men der er også danske FN-soldater der bliver ramt.
Flere af bidragsyderne følges også lidt på vej i deres civile liv, og bagerst i bogen er der blandt andet den cypriotiske ambassadørs tale til de danske veteraner i 2023. Samlet et meget grundigt stykke historie om et underbelyst afsnit i den kollektive hukommelse. Kapitlerne er velforsynede med fotografier af mænd og geografi.
Missionen på den delte ø
Danske veteraners erindringer fra Cypern 1964-1992
Frans Ørsted Andersen
192 sider
Udgivet: 2024
Frydenlund Academic
Birte Strandby
Anmeldelse på historie-online: https://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/krig-og-terror-militaervaesen-vaben-den-kolde-krig/missionen-paa-den-delte-oe