Otte klassikere af den slags, som enhver bedsteforældre vil elske at læse for børnebørnene, ikke mindst fordi de også var klassikere, da bedstemor og bedstefar var børn – og da oldemor og oldefar var børn.
Aben Osvald af Egon Mathiesen er fra 1947, Pippi Langstrømpe fra 1945, Karius og Baktus af Thorbjørn Egner er fra 1949, og Palle alene i verden af Jens Sigsgaard og illustreret af Arne Ungermann er fra 1942. Tommelise er næsten 200 år gammel, og Tornerose endnu ældre. Cirkeline er den yngste. Hun og vennerne er fra 1957.
Desuden er der rim og remser, blandt andet Abel Spendabel i Sigsgaard og Ungermanns udgave. Det vil sige den udgave med Katten og kællingen, og Dig og mig og vi to fra 1945 (ikke den ældre udgave med Nede i fru Hansens kælder eller Peter Mathiesen der planken over kravleværket).
Tornerose og Tommelise er illustreret af Svend Otto S. Det er nydelige billeder i klare farver. Et enkelt kritikpunkt kunne være, at den onde heks ikke er særligt skræmmende. Hun er klædt som feerne og signalerer på ingen måde ondskab og magt. De andre historier ledsages af de oprindelige illustrationer, så der er behagelig genkendelse for oplæseren, og gode oplæg til samtaler med børn. Hanne Hastrups dejlige Cirkeline-illustrationer er anbragt, så de kan fungere som tegneserie.
De fleste af historierne er de oprindelige, men i tilfældet Pippi Langstrømpe er flere historier slået sammen, så Pippi flytter ind, leger tingfinder, får besøg af tyveknægte, holder fødselsdag og er i cirkus i samme tekst. Desværre medfører det, at Lindgrens særlige sprog forsvinder i en pædagogisk tilpasning til det forhastede tempo. Det er stadigt sjove historier, men sproget er vel en del af klassikeren?
Under alle omstændigheder er det god bog til oplæsning for de små.
Mine første historier
Klassikere for børn
Gyldendal
Udgivet: Oktober 2023
Birte Strandby