Mette Korsgaard er forfatter, journalist og dokumentarist. Hun står blandt andet bag den prisbelønnede dokumentar ”Min barndom i helvede” om Lisbeth Zornig Andersens opvækst (2012). Nu inviterer hun os med indenfor i sit eget univers, hvor jagten på den tynde krop fylder. I ”Min fede hjerne” med undertitlen ”og jagten på den tynde krop” udforskes muligheden for vægttab gennem et år. Det er en hudløs beretning om en moden kvinde, der er styret af badevægten. Undervejs dykker hun ned i de videnskabelige forklaringer på den voksende andel overvægtige. Bogen belyser kompleksiteten bag overvægt og gør op med forenklinger. I stedet zoomes ind på faktorer såsom genetik, biologi, miljø, psykologi og kultur. Mette Korsgaard har især spillet bold med forskningsleder Christoffer Clemmensen, der er ekspert i metabolisme.
I tilgift til bogen har Mette Korsgaard produceret dokumentarfilmen ”Min fede hjerne/The unfair body fight” sammen med instruktør Mette Heide. Filmen blev vist på CPH:dox 2024. Det er muligt at streame den mod betaling.
Bogen ”Min fede hjerne” er forfattet som en dagbog gennem et år. Gennem udvalgte dagbogsblade fortæller Mette Korsgaard åbenhjertigt og med et glimt i øjet om kampen for at tabe sig fem kilo. Hun er nemlig ikke synderlig tyk, når det kommer til stykket. Det er slående, hvor meget vægten fylder for en moden, veluddannet, ressourcestærk og godt stillet kvinde. Som så mange andre ønsker hun at komme ned i vægt. Gennem årerne har hun forsøgt adskillige diæter og dyrket motion. I forbindelse med ”Min fede hjerne” stiller hun sig til rådighed som forsøgsperson for Christoffer Clemmensen og kollegerne på Center for Basic Metabolic Research, Panum, Københavns Universitet, idet hun er overrasket over at møde forskerens tilgang til fedme. Den rummer nemlig mange flere aspekter, end vi har for vane at inddrage, når det drejer sig om overvægt. Hjernen har styringen. Den sætter gang i nogle mekanismer og vil automatisk søge at regulere vægten. Derfor er det så svært at kæmpe imod-
I takt med at Mette Korsgaard udforsker forskellige metoder og tilgange til vægttab, bliver hun gjort bevidst om vægttabets faktorer og kompleksitet. Undervejs er hun på pulverkur, tager fedmemedicin og konsulterer en psykolog. Bogen udforsker det personlige behov for at reducere vægten og de reelle handlemuligheder i relation til vægtreduktion. Den afdækker også, hvordan vores kultur og samfunds definition af sundhed og udseende påvirker os. Mange læsere vil givetvis kunne nikke genkendende til den måde, forfatterens humør påvirkes i takt med at hun er på diæt. Hun beretter også om, hvor meget vægt fylder i forhold til veninder – både som ung og nu som moden kvinde.
Dagbogsteksten er desuden suppleret med faktabokse. Det kan fx være evidens eller fysiologi, der ridses op. Det er formidlet i et letlæseligt sprog. Som journalist har Mette Korsgaard en flydende og fængende pen. ”Min fede hjerne” er en vigtig reminder om at stille sig nysgerrig og undrende til vedtagne normer. Bogen skildrer faren ved at blive overdrevent optaget af vægt. Forskerne som konsulteres, pointerer at sundhed og vægt er to forskellige begreber. Dét bliver en vigtig lektie for Mette Korsgaard. Det samme gør mødet med psykolog Lene Meyer, der kobles på i sensommeren. Sammen dykker de ned i det kropshad, Mette Korsgaard tydeligvis er tynget af. I kapitlet ”Mulighederne” stilles der skarpt på hele forløbets konklusioner, og dét vi bør bruge dem til fremadrettet. Det er yderst tankevækkende læsning.
Det springer i øjnene at Christoffer Clemmensen og kollegerne på Center for Basic Metabolic Research, Panum, Københavns Universitet ikke er nævnt på bogens bagside eller flap med navns nævnelse. I pressebrevet glimrer forskeren tillige ved sit fravær. Det virker pudsigt, at der kun står ”Løbende konsulterer hun videnskaben, hvor nogle af de tungeste vægtforskere bidrager … ” al den stund, at bogens centrale pointer netop er bundet op på dét. Men det kan måske være efter aftale?!
Bøger om vægt og overvægt findes i store mængder. Denne tilbyder ikke en hurtig løsning. Her får læseren mulighed for at spejle sig i en anden – kvinde – der er stærkt optaget af vægt. I dét perspektiv fremmer bogen forhåbentligt nogle lærerige refleksioner, om det der giver sundhed, trivsel og velvære. Samtidig cementerer bogen hjernens funktion i forhold til overvægt. ”Min fede hjerne” er frem for alt en velfortalt, ærlig og humoristisk beretning om forfængelighed. Hvor ér det modigt og befriende!
Min fede hjerne
Forfatter: Mette Korsgaard
Forlag: Gyldendal
176 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: Den 12. marts 2024
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse på pov.international: https://pov.international/fede-hjerne-fed-film-og-bog-af-mette-korsgaard/