Seks velkendte og mindre velkendte gys tilpasset meget unge læsere.

Alfons Åberg forbinder man sædvanligvis ikke med gysergenren, men lidt uhygge kan man jo godt have i hverdagen. Måske vil moderne forældre også synes, at det er lidt uhyggeligt, at syvårige Alfons skal passe Spirrevip, men Alfons er en fornuftig dreng og har planlagt den perfekte babysitting med aftensmad og oplæsning. Det går ikke helt efter planen. Spirrevip vil hellere have en uhyggelig fortælling, end den Alfons har planlagt om den lillebitte kylling. Alfons ved, at man skal være rar, når man passer barn, så han fortæller den uhyggelige historie om det børneædende monster – og bagefter må han så afslutte med historien om den lillebitte kylling, så Spirrevip kan falde i søvn.

Det meget meget meget farlige monster er en anden af fortællingerne. Her er illustrationerne ikke bare beskrivende, men direkte konfronterende, når det farlige monster truer i nærbillede – et enkelt dobbeltopslag rummer alene et kæmpe monstergab, sekundet før man bliver slugt. Det beroligende er, at lige den fortælling først og fremmest er sjov, men bedst for børn under tre.

Udover fortællingerne er der digte om spøgelser, varulve og kødædende planter:

Engang så åd den et pizzabud

og spyttede kun hans knallert ud.

Planten er glubsk, men kan nemt slås ihjel:

Hvis den ikke får mad, vil den æde sig selv.

Her er lidt for enhver med smag for uhygge og humor, og man kan ramme aldersgruppen fra to til ca. otte år. For de lidt større børn, seks- otteårige, er der Mig og min mor og Emilie og Emilies far der handler om to generte børn i skolealderen. De forsøger begge at skjule deres forældres uheldige træk for hinanden. I fortællingen er det voldsomme – og lidt sjove – hemmeligheder der er tale om, men for virkelighedens børn er det også en fortælling om at have et problem i hjemmet, som man ikke vil tale om, men som man måske ikke er helt alene om.

Humoren er lige så hyppig som uhyggen, undtagen i Rødhætte illustreret af Svend Otto S. Eventyret er velfortalt og smukt illustreret i halvfjerdserstil findes både i denne bog og i Den store eventyrbog der udkom på Gyldendal tidligere på året, og en enkelt forekomst burde vel være tilstrækkeligt? Ellers er det fede illustrationer og gode historier.

Milde Godnatgys for de små

Marianne Iben Hansen, Gunilla Bergström, Rebecca Bach-Lauritsen og Charlotte Pardi, Bodil, Molich, Claus Riis, Kim Fupz Aakeson og Kathrina Skarðsá, Brdr. Grimm og Svend Otto S. og Anine Rud

156 sider

Gyldendal

Udgivet: 26.09.2024

Birte Strandby