Peter Flamm er pseudonym for tyskeren Erich Mosse (1891-1963). I 1926 debuterede han med den psykologiske roman ”Ich?”. Nu kan danske læsere få et gribende indtryk af eftervirkningerne fra 1. Verdenskrigs rædsler i romanen ”Mig?”. Det er forlaget Turbine, der udgiver den lille roman, der sætter et stort aftryk. Ved udgivelsen i 1962 var bogen en sensation, men i mange år blev den glemt. Nu er den genopdaget til glæde for læsere i flere lande, hvor den udkommer i nye oversættelser.
Fortælleren og hovedpersonen er kirurgen Hans Stern, der længe har deltaget i 1. Verdenskrigs gru. Nu vender han hjem – eller rettere, nu vender en del af ham tilbage til Berlin. Romanen tager sin begyndelse der, hvor den traumatiserede mand forlader skyttegravene i Verdun og begiver sig tilbage mod civilisationen. Her venter hustruen Grete, vennerne og hunden Nero. Alle er – med undtagelse af Nero – glade for at se Hans. Nero er mistroisk, og vil ikke give sig hen til sin gamle ejer. Hvad mon Nero kan have lugtet lunten af? Hans genoptager hurtigt sit virke som kirurg. Krigens ondskab og mørke er dog ikke langt væk. Hans er en plaget og pint sjæl. Han mærker blandt andet had og skepsis til andre mennesker. Til tider er han pludselig labil. Måske har han forandret sig til en hel anden? Over tid udvikler krigstraumerne sig, og Hans har svært ved at skelne virkelighed fra fantasi. Der pågår et psykologisk spil med læseren – og måske med Hans – om at forstå, hvem jeg’et er.
Grete overdænger ham med opmærksomhed og varme, men Hans er jaloux ved tanken om at hustruen måske har været sammen med andre i hans lange fravær. Han vidner i en retssal, hvor husvennen – Gretes tavse beundrer – statsadvokat Sven Borges står overfor ham. Igen trækkes Nero ind i ligningen.
Der er mange lag i fortællingen. Netop det gør læsningen uhyre interessant. Forfatteren afslører akkurat nok til at læseren bliver fænget og får nysgerrigheden vakt. Det er tydeligt, at der er substans i historien, der blandt andet belyser krigen som en dybt personlighedsændrende hændelse. Det fascinerende ved bogen er alle de store spørgsmål, den rummer. ”Mig?” er en uafrystelig og bemærkelsesværdig fortælling. Med en begavet og bidsk uhygge sniger forfatteren sig ind på efterdønningerne fra krigstraumerne.
Der er konstant en underliggende spænding i romanen. Læseren fornemmer, at der er noget på færde. Men vi ved aldrig helt hvad, den rette sammenhæng er. Samtidig er skyggerne fra krigens traumatiske mørke lange og urovækkende. Hans stoler hverken på sig selv eller andre.
Forfatteren skildrer mødet med et Verdun, der slår ihjel uanset om mennesker dør rent fysisk eller går omkring som levende døde. Det er gribende læsning. Uroen, galskaben og de ødelagte sjæle står stærkt tilbage.
“Mig?” viser hvordan mennesker smuldrer efter krig. Den sætter spørgsmålstegn ved hvad selvet er. Hvad bliver tilbage, når krig destruerer personligheden? ”Mig?” er en vigtig påmindelse om, at krigens udslettelse, pinsler og tilintetgørelser ikke ophører, når krigen officielt er slut. De overlevende og deres omgivelser vil for altid være traumatiserede. De vil kæmpe for at forstå og for at skabe mening. Det er desværre alt for nærliggende at trække tråde til aktuelle konflikter og krige.
Det var ikke det samme menneske, der kom hjem, som dét, der drog ud i krig. Det står tilbage efter endt læsning. ”Mig?” er dybt medrivende og tragisk læsning. Forfatterens bror døde i 1. Verdenskrig som bayersk løjtnant nær Verdun. Faren blev som ”den første vigtige jødiske advokat” seniordommer, og det mærkes at forfatteren har dyb føling med stoffet. Erich Mosse blev læge og arbejdede som psykiater. Skønt romanen har mange år på bagen, er den på ingen måde antikveret eller tung at læse. Den rummer netop stor psykologisk indsigt og indbyder til lige så megen refleksion. Det er en forunderlig læseoplevelse, du må unde dig selv!
Mig?
Forfatter: Peter Flamm
Oversættelse: Lone Østerlind
Forlag: Turbine
135 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: Den 9. maj 2024