Den grønne bølge skyller ind over os. I Sverige er de om muligt endnu mere vilde med det vegetariske og veganske. Svenske vegetar- og veganer kogebøger oversættes i stigende grad til dansk. ”Mega Vega” med undertitlen ”Mad til hele familien. Over 200 varierede opskrifter på vegetarisk og vegansk mad” af Sara Ask og Lisa Bjärbo er en af disse.
Vegetarisk og vegansk er for alvor blevet det nye sort eftersom flere går op i sundhed, klima og dyrevelfærd. “Mega Vega” er et digert værk med mere end 200 kødfrie opskrifter. Bogen er oversat til flere sprog. I hjemlandet blev den solgt i mere end 80 000 eksemplarer. Her er da også meget god inspiration at hente!
Børnediætist Sara Ask og journalist Lisa Bjärbo har tidligere skrevet to grønne kogebøger. ”Mega Vega” indeholder således alle opskrifterne fra deres tidligere bøger tillige med en masse ekstra. Det er en vældig omfattende vegetar- og veganerkogebog med en bred palet af tips til forskellige madlavningssituationer. Her er fx gode råd til brug af madrester, forslag til basislager og tips til at blive effektiv i køkkenet (bliv en køkken-ninja). Læseren får gode råd til børn og kræsenhed, fakta om grøn mad til babyer, der er tips til at lave vegetarisk mad på budget og hjælp til dem, der kæmper med grøntsagerne. Alt sammen vældig godt!
I en tid hvor forlagene har set fidusen ved at sprøjte grønne kogebøger ud, skal man se sig for. Det er ikke alle vegetar- og veganerkogebøger, der er lige vellykkede eller som baserer sig på reel viden om emnet. Men med ”Mega Vega” får du en virkelig vellykket og gennemarbejdet kogebog, der vil inspirere vegetarer, veganere såvel som kødspisere, der blot ønsker flere grønne måltider. Bogen fortjener især ros fordi den kommer rundt om alle de væsentligste udfordringer man møder i det grønne køkken: Hvad skal man serverer når man har kort tid til rådighed, hvad pakker du i picnickurven, hvad skal man servere juleaften og hvad smider man på grillen? Opskrifterne appellerer til mig fordi de er så varierede; lige fra svensk husmandskost til eksotiske retter.
Bogens hovedfokus er dagens aftensmåltider, der er utraditionelt delt op og præsenteret i afsnit alt efter hvor meget tid, man skal afsætte til dem. Der er i mindre grad inspiration at få til søde sager og frokost eller madpakke.
Alle opskrifter er på glimrende vis præsenteret med et stort farvefoto, en lille teaser der fortæller om retten og evt. opskriftens tilblivelse, mens opskriften er formidlet i en overskuelig trin-for-trin-beskrivelse. Det er pædagogisk og lettilgængeligt. Layoutet understøtter dette udmærket.
Veganere vil nok undre sig over, at der ikke i endnu større grad er gjort tiltag for at præsentere 100% plantebaserede valgmuligheder. Det er selvsagt et fair valg, som forfatterduoen har taget.
”Mega Vega” er tæt på at være en komplet vegetarisk kogebog. Jeg savner kun flere opskrifter til madpakken. Som vegansk opskriftsamling har den et stykke vej endnu før den er altdækkende. Man skal huske, at den er svensk. Derfor vil dens juleopskrifter tage afsæt i svensk jul. Personligt finder jeg det aldeles charmerende med svenske toner, der giver sig til kende i retter som kartoffelblinis med tyttebær, smørrebrødslagkage og mandelboller med kartoffel- og jordskokkemos. Det gør, sammen med de mange opskrifter fra resten af verden, bogen til en frydefuld mad- og læseoplevelse.
Eneste anke jeg har til det flotte værk er, at der mangler et indeks baseret på hovedingrediens. Hvor ville det dog øge brugbar- og tilgængeligheden markant, hvis man let og ubesværet kunne slå op og finde de retter, der er lavet af en given hovedingrediens. Det alfabetiske register er ikke nær nok til at yde denne fine bog retfærdighed. ”Mega Vega” er en fyldt med grønne glæder. Den vil blive værdsat af mange!
Mega Vega
Undertitel: Mad til hele familien. Over 200 opskrifter på vegetarisk og vegansk mad.
Forfatter: Sara Ask og Lisa Bjärbo
Oversættelse: Sigurd Toftdahl Terkelsen
Forlag: TURBINE
333 sider. Hardback
Udgivelsesdato: 18. 10.2018
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Trackbacks/Pingbacks