Anders, 26-årig soldat udsendt til krig, bliver dræbt under en manøvre. Tilbage er hans hårdtramte familie, hans søster og hans forældre. Forældrene bor ikke længere sammen, og til datterens frustration kan de heller ikke finde ud af at sørge sammen, eller tage sig af deres tilbageblevne barn. Faren, John, udvandrer umiddelbart efter begravelsen og tager til Island, hvor han arbejder som lektor i nordisk litteratur og sprog. Island tilbyder kun lidt trøst, og en af Johns kvindelige studerende har begået selvmord.

Helene, mor til Anders, tackler sin sorg på en anden måde. I sin egenskab af journalist tager hun ned til det sted, hvor sønnen døde og fortæller for åben skærm om sin mistanke om, at Anders blev dræbt af sine egne. Og så bliver Helene bortført angiveligt af ISIS, selvom det ikke giver den helt store mening her.

Hendes bortfører dræber hende ikke men giver hende en gåde og fem dage til at løse den. Hvis hun ikke løser den, bliver hendes datter dræbt. Helene rejser tilbage til Danmark for at løse gåden, og har held til at møde en krigsveteran, en præst og en kunstner, der bidrager til opklaringen, og hvilken opklaring? Angiveligt hænger mordet på Anders sammen med mord begået år tilbage.

Spændingen fungerer, der er gys i slutningen, og plottet er tilstrækkeligt sindrigt til at holde opmærksomheden fanget. Der er småfejl i eksempelvis den arabiske hilsen, allahu akbar. Der er mange dialoger, og selvom talesproget virker autentisk, er de ofte rigeligt lange, uden at bringe os meget nærmere en opklaring, hvorimod tempo i handling er godt.

Steen Harvig

Manden der vendte tilbage

234 sider

Trykværket

Udgivet: 2016

Birte Strandby