Rejsekongedømmet i Danmark 960-1660

Den tidligere direktør for Østfyns Museer, cand. phil. Erland Porsmose, har begået et stort værk, som må have krævet et enormt forarbejde. Han har, som han selv fremhæver, for første gang givet en samlet beskrivelse af, hvordan vort land i 700 år blev regeret.

Fra 960 til enevældens indførelse i 1660 måtte den til enhver tid regerende konge, drage rundt i det, der var deres rige for at holde sammen på det og bevare magten. For at dømme, øve retfærdighed – og få opkrævet skatter. Først med Frederik III og enevælden fik landet en hovedstad, København, hvor centralmagten var samlet.

Hidtil er det danske Rejsekongedømme blevet berørt meget overfladisk, hvilket undrer Erland Porsmose, da rejsekonger herskede i alle vores nabolande. Nu er en samlet fremstilling af kongernes rejseri tilgængelig . Arbejdet er gjort, det er gjort grundigt og med et væld af detaljer, der vil være guf for historienørder.

Efter en indledning følger disse  kapitler:

Vikingetid og ældre middelalder 960-1241

Der fortælles om rigets afgrænsning, fremkomsten af landsbyer, kirkebyggerier, kongevalg.   Her kommer forfatteren også   ind på forestillingen om den onde og uduelige konge. Og den gode, retfærdige.

Danehofferne og unionens tid 1241-1481

Danehoffet  etableres som  en parlamentarisk forhandlingsinstitution til imødegåelse af konflikter. Systemet rystes af Kalmarunionen i 1397, men de tre første regenter,  Margrethe I, Erik af Pommern og Christoffer af Bayern,  evner at leve op til ideen om et nordiske rejsehof.

Vintervejr og Rejsekongedømmet 1481-1588

Med reformationen i 1536 blev kronen ejer af den katolske kirkes rigdomme og kirkeorganisationen blev en del af statsapparatet. Nyborg blev forsøgt gjort til fast residensstad i 1525. Opbygningen af en stærk kongelig flåde styrker København. Rejsekongedømmet fortsætter dog.

Rejsekongedømmet sidste fase og København som rigets hovedby 1588-1660. 

Københavns endelige besegling af som rigets priviligerede hovedstad skete med enevælden. Det mest markante symbol herpå var etableringen af Højesteret i 1661, der for altid sluttede den århundredegamle tradition, at kongen selv med sit forsæde på Det kongelige Retterting var øverste garant for retfærdigheden i riget, som i følge Erland Porsmose var en af Rejsekongedømmet kronjuveler.

Denne tidsmæssige afgrænsning er en glimrende ide, da den muliggør, at læseren kan kaste sig over den periode, der interesserer mest.

Værket er flot illustreret med stik, kalkmalerier og malerier (naturligvis i farver) fra datiden. Et kobberstik viser for eksempel  Kong Frederik II’s begravelse i 1588. Det hedder i billedteksten: “Hele begivenheden blev omhyggelig dokumenteret i kobberstik og bragt videre til den fyrstelige almenheds bekendtskab”. Billed-Bladet var jo ikke opfundet.

Bogen er trykt på papir af den bedst tænkelige kvalitet.

Altså: I indhold og udstyr hævder Magtfuld gennem riget sig helt igennem som et pragtværk, der oven i kan købes for lidt over 300 kr., hvilket jo er prisen på en hvilket som helst roman.

Magtfuld gennem riget

Rejsekongedømmet i Danmark o. 660-1660

Forfatter Erland Porsmose

376 sider, illustreret

Udkom 2023

Syddansk Universitetsforlag

Anmelder Bjarne Gregersen