Kunsten at få god kontakt med sine kommunalpolitikere

Kommunen har mange forskellige roller, som myndighed, indkøber, serviceleverandør, arbejdsgiver, politisk aktør og den lokale repræsentation af demokratiet. Og det er også den vi kontakter, hvis vi mener noget kan ændres i vores lokalsamfund. 

Det er ikke altid så let at komme igennem, og måske virker politikerne ikke interesserede, men hvis man får godt styr på sit emne og sin tilgang til udfordringen, kan man udvikle sig selv – eller sin forening – til at blive den politikerne spørger i relevante sammenhænge.

Lokal lobbyisme er en praktisk håndbog i kunsten at samtale med lokalsamfundets politikere. Bogen har en fornuftig opbygning og fortæller om kommunens magtstrukturer, om hvem der påvirker politikernes holdning, og om de forskellige grunde politikerne kan have til netop at være i politik. Som der står, kan det næppe betale sig at henvende sig om en lille, lokal sag til en karrierepolitiker, der foretrækker udfordringer der giver genlyd på Christiansborg. I det hele taget er det en god ide at følge med i, hvad der sker i kommunalbestyrelsen eller byrådet, læse referaterne fra byrådsmøder og eventuelt fra udvalgsmøder, og se hvor byrådsmedlemmerne står i forhold til det emne, man gerne vil have dem til at se på.

Her er opskrifter på alt: hvordan opbygger man sin sag – hvad er problemet, hvem bliver ramt, hvordan kan man løse det, og  hvornår trækker man uvildige eksperter ind? Skriver man, eller aftaler man møde med den eller de relevante politiker(e), og hvilke midler har man til sin rådighed, telefonsamtale, mail, møde, event eller demonstration? Og hvad med pressen og de sociale medier?

Såvel opskrifter som anbefalinger er detaljerede: Hvad skal den første henvendelse omfatte (hvem, hvad, hvor)? Der er anbefalinger til høringssvar, møde, udvalgsforetræde – det sidste bør i øvrigt ikke overdrives.

Det er en glimrende håndbog, og den er ydermere spækket med gode eksempler, blandt andet på hvordan man kom igennem med klimakommunerne, og om hvordan nogle kommunalpolitikere afgør deres engagement i forskellige emner.

Samtidigt får vi et fint indtryk af, hvordan kommunerne arbejder, hvordan embedsmandsværket fungerer i forhold til politikerne, og hvordan man timer sit projekt i forbindelse med valgkampe. Timing er væsentligt, og netop derfor er det praktisk med et godt kendskab til politikerne og kommunen.

Efter endt læsning er der ikke noget, der burde forhindre en i at bringe sit projekt videre til lokalpolitikerne.

Lokal lobbyisme udkom i 2019, men Klimabevægelsen havde et kort kursus i januar 2022, hvor Maria Steno fremlagde hovedpunkterne i bogen. Hun var klar i mælet og rap i pointerne, og bogen er klart et super værktøj, hvis man med lokalt afsæt vil gøre verden til et bedre sted.

En enlig borger er en kværulant, fem borgere er en borgergruppe, og 10 læserbreve er en proteststorm.

Lokal lobbyisme

Få indflydelse i kommunen

Marie Scott Poulsen og Maria Steno

226 sider

Djøf Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby