Den unge forfatter Marianne Cronin debuterer med feel-good romanen ”Lenni og Margots et hundrede år”. Det er en fin fortælling om venskab på tværs af alder og om at møde døden bedst muligt.
Bogens to hovedpersoner er den unge Lenni Petterson på 17 år og Margot Macrae på 83 år. Tilsammen har de levet 100 år. De er begge indlagt på Glasgow Princess Royal Hospital. Lenni er oprindelig fra Sverige. Hendes mor er i hjemlandet. Faren ser hun ikke meget til. Efter et længere kræftforløb er Lenni nu terminal patient. Den aldrende Margot har gennemgået en hjerteoperation og er langtidsindlagt. Begge inviteres til at komme i hospitalets nye krearum Rosenrummet.
Lenni og Margot møder hinanden til et kunstterapikursus i Rosenrummet, efter at Lenni har afvist at følge et forløb med jævnaldrende. Margot er dygtig til at tegne og male, mens Lenni ikke har flair for det. Men de to samarbejder om et stort fælles kunstprojekt. Tilsammen er de 100 år! Derfor skal de male 100 billeder, der illustrerer deres samlede livshistorie. De 100 billeder bliver rammen for nedslag og tilbageblik til unikke oplevelser i hvert af deres liv. Læseren får gradvist indblik i de to personers historie, der b.la. omfatter familieliv, kærlighed, tab, venskaber, glæder, svigt og meget mere! Sideløbende følger læseren også med i lidt af hverdagslivet på et stort hospital.
Den unge Lenni er en umiddelbar, følsom og reflekterende ung kvinde, der har svært ved at tage afsked med livet. Hun søger svar og lindring. I hospitalets kirke møder hun den ældre præst Arthur, der også bliver en stor støtte for hende. Der er en fantastisk dynamik mellem Lenni og Arthur. Deres samtaler har dybde og substans, samtidig med der er masser af humor og kant til stede.
Romanen ”Lenni og Margots et hundrede år” er en rørende, klog og kærlig fortælling om venskab, kærlighed, mod, sammenhold og afsked med livet. Marianne Cronin har skrevet en uhyre livsbekræftende og fin roman, der løfter sig op over det forventede. Jeg var ret sikker på, at det nok ville være endnu en banal og forudsigelig feel-good roman. Konceptet med en ung og en ældre, der knytter venskab er jo set flere gange før. Men ”Lenni og Margots et hundrede år” overrasker læseren flere gange undervejs. Det skal i sagens natur ikke røbes hvordan! Det er en velskrevet fortælling, der gør stærkt indtryk og presser tårerne frem undervejs.
Marianne Cronin skildrer venskabet mellem den unge Lenni og den aldrende Margot med stor indlevelse. På samme vis formår hun at formidle det voksende venskab mellem hospitalspræsten og Lenni, så det fremstår klart og tydeligt. Dialogerne er direkte og troværdige. Den unge Lenni har et vindende væsen og en herlig humor, der får hende til at virke oprigtig og skøn. Desto mere trist er det, at hun befinder sig på kanten af livet. Forfatteren skriver om livet og døden med lige dele humor og alvor, så bogen bliver en hyldest til livet og venskabets bånd. Trods tårer og tristhed er bogen en skøn og berigende læseoplevelse.
Romanen kan både læses som en almindelig skønlitterær bog, men kan også anbefales til yngre læsere, der efterspørger YA (Young Adult). Marianne Cronin skriver letlæseligt. Hun gør flittigt brug af humor, der letter stemningen i en ellers sørgmodig roman. Forfatteren har en ph.d i lingvistik med særlig vægt på humorens væsen. Dét kommer læserne til gavn og glæde her i bogen.
Jeg har, til trods for bogens overordnede sørgelige emne om døden, glædet mig usigeligt over at læse romanen her. Det er en tankevækkende, klog og kærlig beretning om venskaber på tværs af alder og andre skel. Det er modigt af forfatteren at inkorporere emnet kristendom og tro. Marianne Cronin har på alle måder skabt en livsbekræftende og smuk roman, der går lige i hjertet. Perfekt til din sommerferie.
Links
Om forfatteren:
https://alphaforlag.dk/forfattere/marianne-cronin/
Lenni og Margots et hundrede år
Forfatter: Marianne Cronin
Oversættelse: Louise Urth Olsen
Forlag: alpha
365 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: D. 1. 6. 2021.
Anmelder: Nønne Lønne Votborg