Hvorfor udgives en graphic novel i 2018 om kvindekamp?

Den danske kamp for kvindelig stemmeret blev grundigt belyst ved 100 års fejringen i 2015, men Kvinder i kamp viser et mere internationalt billede af kvindekampen.

Det begynder i England med en kongres i 1840 mod slaveriet. En amerikansk delegation bestående af mænd og kvinder kom for at være med i mødet, men englænderne afviste at lade kvinderne deltage i et politisk møde. Det fik to af damerne, Lucretia Mott og Elizabeth Cady Stanton, til at gå til kamp for ligestilling mellem mænd og kvinder. Og de er ikke de eneste, en slave Harriet Tubman havde held til at stikke af fra sin ejer, og begyndte efterfølgende at arbejde for at redde andre slaver. Det lykkedes hende at føre flere hundrede slaver ud i friheden. Den næste kvindelige forkæmper er Harriet Becher Stowe. Det var hende der skrev Onkel Toms hytte og dermed fik sat fokus på det uretfærdige og tragiske ved slaveriet.

Efter det korte gennemløb af kvindernes og slavernes kampe i USA, går vi over til at se på de tre vigtigste sager i kvindebevægelsens historie: Retten til at få en uddannelse, et arbejde og muligheden for at tjene egne penge. Retten til at stemme ved politiske valg, og retten til at bestemme over egen krop. Og der var nok at kæmpe imod. Fra Rousseau har vi hans teorier om, piger skal opdrages til at behage og gøre livet lettere for mændene. Kant og Hegel var helt enige, men fra slutningen af 1800-tallet begynder kampen for kvinders stemmeret i hele Europa. Suffragetterne i England går forrest, og bruger i modsætning til danskerne også voldelige midler. Englænderne fik kvindelig stemmeret i 1918 for kvinder over 30, og i 1928 for kvinder over 21 år.

Der er flere kampkvinder fra andre steder i verden, og der er klip fra kampen for fri abort og for homoseksuelles rettigheder. Formidlingen er spændende, holdt i dramatiske tegninger og inddelt i farvetemaer.

Kvinder i kamp minder en del om forlaget Demos’ Historiebogen fra 1971 i de kontante kommentarer og absolutte holdninger, og der også ligheder med tegneserien Skamløs – om andre kæmpende kvinder fra 2018.

Kvinder i kamp

150 års kamp for frihed, lighed, søsterskab!

Marta Breen og Jenny Jordahl

Oversat af Maren Uthaug

120 sider

Gyldendal

Udgivet: 2018

Birte Strandby