Niels Dalgaard skriver i indledningen, at er oplevelsen af – eller frygten for – forandring er en grundpille i science fiction, og måske netop det har sat gang i science fiction-produktionen mellem 1870 og 1920.
De fleste af de valgte noveller har afsæt i både tidens spændinger og den teknologiske udvikling. I to noveller af Robert Duncan Milne får vi historien om, hvad der skete, da en meteor ramte solen med 600 kilometer i timen. To lærde mænd diskuterer meteoren, og den ene forudsiger netop det, at den rammer solen, hvorefter temperaturen på jorden stiger voldsomt. De to herrer opdager, at det er præcist hvad de står i i San Francisco i 1881. Det lykkes dem at flygte op i højere luftlag i en ballon, inden solen står op og dræber alt levende. Det er dog kun en stakket frist, og i den anden novelle, fortæller vores jeg-fortæller, at han efter ballonturen er landet i et tibetansk kloster. Munkene har ikke bemærket den katastrofe, der har ramt resten af jorden, men 30 af dem drager sammen med jeg-fortælleren ud i verden for at se, hvad der er tilbage, og måske bygge videre på det.
Der er nogle ting, man studser over – eksempelvis har varmen brændt eller smeltet alt, men alligevel finder mændene intakte skibsmotorer. Ikke desto mindre er der god spænding under både ballonfærd og jagten på en ny verden. En ny verden med meget få mennesker, men masser af frøer, fisk og planter:
Hved, ris, valmuer og ukrudt voksede op side om side i overvældende forvirring …
Milnes novelle om den ny verden slutter: … og selvom vi ikke bekender os til nogen formel religion og ikke har nogen love, er vi alle gode, for der er ingen interesse i at være slemme.
Slaget ved Dorking af af George T. Chesney er en anden type novelle. Chesney kom fra militæret – i lighed med andre af tidens science fiction forfattere – og skriver en krigsberetning om overmodige, selvsikre englændere der får bøllebank af en tysksproget nation. Novellen er fra 1901, og her er det kun England der går under.
I andre noveller er det verden der går under, og i ‘Da verden løb tør for kul og jern’, er der problemer, som vi også kan forholde os til i dag, omend de løses på en anden måde.
Der er masser af underholdning og stof til eftertanke i de omhyggeligt udvalgte noveller, og det er påfaldende så meget spændingerne mellem nationerne ligner dem, vi har i dag.
Krige og katastrofer
Da science fiction blev moderne 3
Udvalgt og med efterord af Niels Dalgaard
Forfattere: Grant Allen, George T. Chesney, Robert Duncan Milne, George Griffith, Paul Scheerbart, Robert Barr, David Mitchell, Fred M. White, Ellis Parker Butler, Colin Ross, Simon Newcomb
261 sider
Science Fiction Cirklen
Udgivet: 2022
Birte Strandby