Gæt en nationalitet: Andelsbevægelsen, legoklodser, lakrids, lejlighedssange, kaffepauser, tillid, vindmøller, sort humor, stearinlys, dans om juletræet, fællessang, foreninger, cyklen i al slags vejr, håndbold, rugbrød, frisind og frivillighed, smørrebrød og hindbærsnitte
Er det sådan danskheden bedst beskrives, eller er ord der begynder med hygge- eller folke- mere dækkende? Hygge er noget med, at vi skal have det godt, og at vi er fælles om det. Eller ligger der noget helt andet i ordene? Som Lise Thorsen påpeger i Krig eller kærlighed? betyder hygge en helle, en pause fra den barske verden uden for, et sted hvor vi kan hygge os på trods. Anderledes med folke- der står for præcist det, at det er for os alle: vi har folkehøjskoler og folkekøkkener, selv om en nærmere betragtning nok vil vise, at det er to forskellige slags mennesker der frekventerer netop de steder. Lige pt. har vi nok også mere folkebevægelse end folkedemokrati, men det er en diskussion der skal tages et andet sted. I Krig eller kærlighed? består projektet i at fortælle, hvad det vil sige at være dansk, og her er både hyggen og folket relevant.
Trods de mange positive udtryk for det danske, er der også noget med en Jantelov, en historie om tab af Skåne og Slesvig og heldigvis også en EM-sejr i fodbold. I tolv små fortællinger om tilflytteres kulturmøder og baggrunde præciseres, hvem danskerne er, og hvordan det er at møde dem. Resultatet er tolv forskellige vinkler. For nogle har hele øvelsen været Wauv, tingene fungerer rationelt og effektivt, folk kommer til tiden, mens andres kulturmøder har været mere nedslående, fordi danskernes fællesskabskultur er anderledes end de fleste landes. Foreninger fungerer godt, men det kan være vanskeligt at få venner, en enkelt interviewperson mener endda, at danskerne selv har vanskeligt ved at få venner.
Andre indtryk af danskerne er, at de er sunde(!), fordi de alle cykler, de er ikke rigtigt voksne før omkring 50, kvinder har lige rettigheder, og danskerne er tolerante overfor religion og seksualitet.
Samlet giver Krig eller kærlighed? et lille billede af andres blik på danskerne, og måske et oplæg til diskussioner vi bør tage.
“Men danskere er ofte bedrevidende. F.eks. er det rigtig irriterende, at folk her automatisk forbinder tørklæde med undertrykkelse.”
Krig eller kærlighed?
Mødet med danskernes kultur
Lise Thorsen
Interviewpersoner: Aron, Damir Pecenkovic, Dženana Đozić Šečić, Fahmy Almajid, Hind Ouhnia, Milena Iversen, Nancy Penland Jenster, Olga Kohen, Sam, Samay Hamed, Yuanyuan Zhang, William Lim
138 sider
Udgivet 2023
Findes på Saxo.com
Birte Strandby