Badins odyssé … en parafrase over menneskehedens lange vandring fra kollektiv trældom og armod, gennem oplysning og dannelse til frigørelse af hin enkelte i et humant fællesskab.
Badin er født i Afrika, men på grund af danskernes slavehandel kommer han tidligt til Sankt Croix. Herfra sendes han som niårig til Danmark for senere at blive overbragt som gave til den svenske konge. Udover at være gave er han også en symbolsk markering af Danmark som kolonimagt.
Den svenske konge i 1758 er Adolph Frederik. Hans hustru, Lovisa Ulrika, er en energisk dame og med til at grundlægge det svenske akademi. Hun forsøger sig også med et statskup. Hendes medskyldige betaler for projektet på skafottet, men selv slipper hun på grund af hensynet til kongen og de royale børn.
Da Badin har været to år ved det svenske hof, beslutter dronning Lovisa Ulrika, at han skal udfolde sig frit i overensstemmelse med Rosseaus teorier om barndommen. Dronningen vil se, hvordan det naturlige udfolder sig, og da Badin har forstyrret hoffet i et par år, og under alle omstændigheder mere end regentparrets egne børn, der opdrages strengt af stænderne, opfordrer dronningen ham til at læse, blive videnskabsmand og kunstner. Badin bliver døbt og en fri mand. Han gifter sig to gange og dør, da han er 72 år gammel. Han nyder en næsten familiær rolle ved hoffet værdsat af både regentparret og deres børn.
Til nutidens læsere har han efterladt nogle notater, og en del andre af bogens karakterer har også skrevet – breve og dagbøger, så læseren med forfatterens hjælp får et indtryk af livet i den svenske hovedstad.
Man kan diskutere, om Badin i sig selv er en spændende figur, men han lever i spændende tider; Kongehusets joker fortæller om slavehandel, royalt rænkespil, Bellman-visernes hærgen i Stockholm, den russiske zarinas indflydelse på svensk arvefølge og Axel von Fersens forsøg på at hjælpe det franske kongepar ud af Frankrig ved revolutionens begyndelse.
Et rigt billedmateriale incl. fotos af slotte og malerier supplerer fortællingen.
Alex Frank Larsen
Kongehusets joker
Fra slavedreng til slotsidol
252 sider
Informations Forlag
Udgivet: 24.03.2017
Birte Strandby