Rolf Lund blev kendt op gennem 1990´erne og 00´erne for en håndfuld kogebøger for fattigrøve. Nu genudgives ”Kogebog for fattigrøve” i en ny og opdateret version. Der er sket en del siden bogen første gang blev udgivet i 1992. Men det er stadig populært at lave nem mad til en billig penge. Derfor er der ifølge forfatteren bud efter bogen på ny.
”Kogebog for fattigrøve” udkommer denne gang i et mere tidssvarende layout, hvor der nu er medtaget fotos af opskrifterne. For at holde prisen på bogen nede, er det forfatteren selv der har stået bag kameraet. Indholdsmæssigt er konceptet stort set det samme, om end der er skruet ned for kødet og op for grøntsagerne – præcis som tidsånden foreskriver.
Når det er sagt, så er Rolf Lunds mad uprætentiøs og ligetil. Det er hverdagsmad som alle kan forholde sig til, og de fleste vil kunne nikke genkendende til. For at komme fattigrøven til hjælp har Rolf Lund systematisk regnet på hvilke råvarer, der mætter mest i forhold til deres pris og vægt. Man kan indvende, at det ikke bør være afgørende for hvordan, man sammensætter sit måltid idet ernæringen og smagsoplevelsen trods alt også må siges at vægte højt.
Opskrifterne afspejler – heldigvis – at Rolf Lund hylder variation i sit køkken. Bogen indeholder 70 opskrifter på hjemmebagt brød, forretter, fiskeretter, vegetarretter, fjerkræsretter, retter med kød, andre kødretter, grøntsagstilbehør, kager og slutligt et kapitel med desserter. Vi kommer med andre ord hele vejen rundt om madlavningen i et typisk dansk køkken til hverdag og gæstebud.
Alle opskrifter er ledsaget af et foto. Selve opskriften er beskrevet i et lettilgængeligt sprog og med tilpas mange detaljer, så også novicer kan få et godt udbytte. I reglen fylder hver opskrift kun lidt over ½ side. Læsbarheden og overskueligheden ville være bedre, hvis der var indsat afsnit.
Det undrer mig, at forfatteren ikke benytter chancen for at knytte et par nyttige bemærkninger til, hvordan man evt. kan variere ingredienserne i opskriften. Det er netop ved at være fleksibel og gøre brug af de råvarer, man har i køle- og køkkenskabe eller finder på tilbud, at man kan holde prisen nede. Så er det i reglen mindre væsentligt, om man bruger det ene surmælksprodukt end det andet og om man bruger den ene rodfrugt fremfor en anden.
Bogen henvender sig til en bred skare, herunder mange unge på SU. Jeg finder det beklageligt, at en brugsbog som denne ikke gør mere ud af at forklare, hvordan man kan spare ved at bytte råvarer på kryds og tværs indenfor en given type fødevarer. Det kan fx være én slags kål der erstattes af en anden, grønkål der byttes ud med spinat eller en meltype der skiftes ud med en anden.
Rolf Lund har en baggrund som levnedsmiddelingeniør. Af samme årsag finder jeg det en kende spøjst, at han ikke har et lidt større fokus på sundhed i sine opskrifter. Det er som om at prisen er det altafgørende – eller også handler det om, at opskrifterne oprindeligt er udviklet i en tid hvor Karolines Køkken satte standarden. Piskefløde, smør, ost og cremefraiche indgår således i flere opskrifter, ligesom hvide ris og hvid pasta synes at være standard som tilbehør.
På trods af visse forbehold tøver jeg dog ikke med at anbefale Rolf Lunds opskriftsbog ”Kogebog for fattigrøve”. Der er nemlig mange gode takter i form af variation i maden og gode generelle råd om indkøb og madlavning. Rolf Lund serverer mad fra hele verden – tillavet efter danske smagsløg – og en stor buket af populære danske klassikere. ”Kogebog for fattigrøve” er en fin og fornuftig brugsbog med fokus på det prisbevidste måltid.
Kogebog for fattigrøve
Forfatter: Rolf Lund
Forlag: Indblik
173 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: august 2018
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Trackbacks/Pingbacks