En glimrende lille guide der kan bidrage til store klimataler.

Klimaet og behovet for at tale om det, som man så nødigt erkender, er kernen. Men man skal ikke undervurdere de retoriske værktøjer, der også kan anvendes i mange andre sammenhænge: simpelthen til at skabe taler der huskes.

Rune Kier er kandidat i antropologi med fokus på mobilisering af sociale bevægelser. Mere relevant bliver det ikke. Med i bogen er mange kendte og mindre kendte referencer samt forfatterens egne erfaringer fra jobbet.

Frit efter Aristoteles går Kier efter ethos, logos og patos og slår fast, at skal man trænge igennem, så skal man tale om det, der betyder noget for en selv. Det kender de fleste af os nok fra mødet med lærere i skolen, som dengang lærer Sørensen genfortalte Skaknovelle for 7. klasse så betagende, at man husker den i detaljer mere end 40 år efter. Altså ethos. Eksemplet i bogen er Greta Thunberg, der som bekendt ikke taler om de tal videnskaben har leveret, men derimod om den vrede, hun føler. Man husker det. Et andet eksempel er Martin Luther Kings tale til de sårede demonstranter, som han gik med til Selma – selvom de fleste af os måske bedst husker: I Have a Dream …

På den mere praktiske side er der ordvalget. Skal man bruge det vage ‘klimaforandringer’, eller er det her man skal hive ’nødstilstand’ frem – betalingsring eller miljøzone? Det er i øvrigt George Bush der har leveret ‘climate change’, der jo lyder anderledes harmløst end ‘global warming’. Her er også opskrifter på, hvordan det er lykkedes politikere at fjerne fokus fra klimaet og åbne for usikkerhed og konspirationsteorier. Sommetider skal der så lidt til: skattebyrde, skattely. Man får næsten medlidenhed med skatteyderne.

Klimataler indeholder ni kapitler med praktiske råd. Nogle af dem er lettest at følge, hvis man i forvejen er scenevant, men der er også oplagte ideer, som alle kan tage med i betragtningerne: om flokmentalitet, den fælles fremtid, ordspil, omkvæd og overvågning af de sociale medier før, under og efter talen.

Underholdende, iderig og anvendelig.

Klimataler

Aktivistens guide til taleskrivning for en bedre fremtid

Rune Kier

189 sider

Retorikforlaget

Udgivet: Oktober 2021

Birte Strandby