‘Klimahistorier’ er opstået i samarbejde mellem Politikens Forlag og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet efter ide af Dan Jørgensen. Formålet er dels at udbrede viden om den grønne omstilling, og de otte forfattere har deltaget i faglige workshops i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet for at være godt klædt på til fremstillingen af de skønlitterære noveller. Desuden er hensigten en forventning om, at novellerne kan ændre klimafrygt til en længsel efter et grønnere og bedre samfund. Nogle af novellerne er ikke desto mindre temmelig skræmmende:

Kaspar Colling Nielsen har skrevet ‘En advarsel til fremtidige generationer’, og det er en uhyggelig tekst. Det er fremtidens jordboere der sender en hilsen til forgængerne der har smadret klima og miljø. En jeg-fortæller beskriver, hvordan planeten ser ud, smuk og grøn og med temmelig meget vand, masser af fugle og andre dyr, men ikke så mange køer. Til gengæld er de fritgående. Uligheden er udryddet, krig eksisterer ikke, der er ingen smog, røg eller mikroplastik. Men dommen over forfædrene er hård, og vores ignorance kategoriseres som Hannah Arendts ‘ondskabens banalitet’. 

Med fortællerens ord: I er den mørkeste tid i menneskets historie …

Novellen foregår, mens vandet langsomt er ved at trække sig tilbage. Efterhånden afsløres de rædsler, vi har bygget, og fremtidens mennesker gemmer dem, fordi de ikke kan leve med monumenterne over de fejlslagne århundreder.

Eva Tind fortæller i ‘Vandspejl’ om, da Seychellerne blev oversvømmet, og Mathilde Walter Clark kører sin novelle i to spor: et der handler om et ægtepar og deres hverdag. Parret er progressivt, men han giver køb på sin idealisme for at få et vellønnet job. Imens demonstrerer deres datter mod byggeri på Amager Fælled, dukker op med en slags nonbinær kæreste og har i øvrigt besluttet ikke at få børn.

Det andet spor handler om, hvad man rent konkret gør for klimaet i 2022, hvordan man kan sætte fart på byggeri af energiøer ved at udelukke klager og se stort på det resterende havliv. Clark er som sædvanligt skarp og og direkte:

Hybris er for sarte sjæle. Skrupler er bagstræberisk. Fornuften vil sejre over naturen, for fornuften er naturen.

Morgenthalers bidrag skiller sig ud ved at være en tegneserie, og generelt er novellerne forskelligartede og ret uhyggelige. Måske er de også motiverende, i hvert fald er det god læsning.

Klimahistorier

Iben Mondrup, Adam Price, Kaspar Colling Nielsen, Eva Tind, Mathilde Walter Clark, Sofie Jama, Anders Morgenthaler, Anders Abildgaard

202 sider

Politikens Forlag

Udgivet: August 2022

Birte Strandby