”Julefortællinger” er en novellesamling forfattet af et udvalg af tidens største danske forfattere. I bogen giver de hver deres bud på, hvordan julen kan opleves. Og der er absolut ikke tale om klassiske sødsuppefortællinger, hvor julen er idyllisk, hjertevarm og lutter god. Nej, her berettes om julen som det, de fleste møder med lige dele glæder og sorger, skuffelser, brudte illusioner, tab, svigt, bedrag etc.
Bogen indeholder følgende: ”Verden er fuld af mirakler” af Leonora Christina Skov. ”Mai” af Iben Mondrup. ”God of the cats” af Mathilde Walter Clark. ”Et juleeventyr” Morten Sabroe. ”De røde lejesvende” af Adam Price. ”Niels Peders jul” af Michael Enggaard. ”Som taget lige ud af et ugeblad” af Lone Hørslev. ”En lille julenisse” af Johanne Bille. ”Et skæbnemøde” af Morten Vittrup samt ”Tungen” af Eva Tind.
Gennemgående handler novellerne om hovedpersoner, der har det svært – på en eller anden måde – i forbindelse med julen.
Nogle af forfatterne skriver om deres egne juleminder. Andre har forfattet fiktive fortællinger. Novellerne foregår i nutiden eller i en tid, der ikke ligger længere tilbage end barndommens jul. Der berettes fx om jul med familie, hvor julefreden er en udfordring, om jul i udlandet og om barndommens jul, hvor fortælleren konverserer med nissefar. Tristesse er der en del af i disse julefortællinger, men de er også skrevet med et glimt i øjet og nogle steder er der tilmed ironi og bid.
Ud af de ti julefortællinger vil jeg gerne fremhæve et par. ”Verden er fuld af mirakler” af Leonora Christina Skov. Hovedpersonen er en ung kvinde, der deler mellemnavn med forfatteren, og som også lesbisk. Der er et stort sammenfald med den selvbiografiske roman ”Den, der lever stille” (2018). Novellen her er ganske rørende og trist, idet hovedpersonen forsøger at rette ind ved at fortælle at hun har skiftet pigekæresten ud med en mandlig en af slagsen.
”Et skæbemøde” af Morten Vittrup er en af novellesamlingens sidste fortællinger. Den foregår i Argentina på en bar, hvor en kvinde og mand mødes. De foregiver at være nogle andre end dem, de er i virkeligheden. På den måde kan de bedre holde julesorgen stangen. For hvorfor i alverden sidde på en tilfældig bar fremfor at holde jul i familiens skød?! Lige her får læseren et glimt af den ensomhed, der er så karakteristisk for alle, der oplever et tomrum og savn i julen.
”Julefortællinger” er ikke en sødladen og poetisk samling julehistorier. Det er derimod en atypisk, moderne og velskrevet samling af fortællinger, der kredser om mennesker, relationer og følelser. Det er den slags noveller, du typisk finder i Ud & Se. Julestemningen er begrænset. I visse noveller får jeg den tanke, at passagerne med jul blot er flettet ind for at opfylde bestillingen fra Politiken. Men mon dog?! Det ændrer heller ikke på, at en hel del af dem er interessant og tankevækkende læsestof. De rammer noget menneskeligt og sårbart. Resten er som kedelige købe-julesmåkager, der hverken smager af det ene eller andet, men dog opfylder kravet om noget sødt og sprødt.
Idéen om at sende en samling julenoveller ud fortjener ros, og det samme gør valget af de ti forfattere. Bag på bogen skriver forlaget ”Julefortællinger”” er en samling historier der handler om alt det, der bringer os sammen og splitter os ad til jul. Om kærlighed, eventyr og nisser, men også druk, løgne og depression.”
Jeg kan godt lide tanken om at sætte fokus på den besværlige jul. Vi kender den jo godt: Julen der bringer stress med sig og forvolder ufred i familien. Grundtvig opfandt begrebet ”julesorg” i 1824. Det dækker både over tab, savn og ensomhed. Det er godt materiale til julenoveller.
Det kunne også være fint at læse om gavegivning, der har udviklet sig i en kedelig retning med lange bestillingslister. Bæredygtig jul er et andet interessant tema.
Der er nok at tage fat på! Men hos Politikens forlag har forfatterne tilsyneladende haft frit slag. Det fremgår ikke hvem, der har haft ansvaret for antologien. Det er atypisk. Med en sikker redaktørhånd havde de ellers gode noveller stået endnu mere skarpe og relevante i forhold til bogens overordnede tema. Der er ingen tvivl om at forfatterne skriver godt, men julestemningen står det halvsløjt til med. Dog skal ”Adam Price” fremhæves for at gå planken ud- Han skriver om nisser i ”De røde lejesvende”. Det er et juleminde, der til gengæld mangler fremdrift.
De ti historier i ”Julefortællinger” beretter om december og jul, der er langt fra idyl og hygge. På dén måde vækker bogen genklang. Fortællingerne viser os b.la. jul, der har været livsforandrende, triste og overraskende med dødsfald, utroskab og vold. Måske kan du endda genkende noget fra dit eget liv. Undervejs får du større udsyn og oplever jule, hvor både glæde, smerte og sorg er repræsenteret.
Bogen er oplagt som værtindegave juleaften eller som mandelgave. Novellerne vil være perfekte at læse i juleferien, når der skal slappes af og reflekteres lidt. Værd at bemærke er også, at bogen er meget smuk i layout og udførelse.
Julefortællinger
Forfatter: Adam Price, Eva Tind, Iben Mondrup, Johanne Bille, Leonora Christina Skov, Lone Hørslev, Mathilde Walter Clark, Michael Enggaard, Morten Sabroe og Morten Vittrup
Forlag: Politikens forlag
224 sider. Hardback
Udgivelsesdato: Den 28. oktober 2021
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse på litteratursiden.dk: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/julefortaellinger