Den største danske kvindelige digter i nyere tid må vel være Inger Christensen. Den afdøde forfatter og digter kendes især for ”Sommerfugledalen” og ”Alfabetet”. Nu udkommer ”Jeg bor i en hemmelig drøm” med forfatterens tidlige lyrik i form af enkelttekster og tekstsuiter. Det er forfatterens søn, forfatter Peter Borum, der i forordet understreger, at værket ikke blot kan karakteriseres som en ”tabt digtsamling”. 

”Jeg bor i en hemmelig drøm” indeholder digte og tegninger udført af forfatteren fra 1955 til 1960 dvs. forud for hendes egentlige debut. De genoptrykte håndskrevne tekster med digte og tegninger stammer primært fra en ungdomsveninde, hun havde i Aarhus. Veninden kontaktede Peter Borum, da hun ikke ønskede at ”sidde på” et vidnesbyrd om Inger Christensens tidlige forfatterskab. Disse digte betegnes som Aarhus-digtene. Derudover fik Peter Borum nogle upublicerede digte fra Peter Dithmer. Han var en afdød billedkunstnerven til Inger Christensen, der også havde andet materiale af Inger Christensen liggende. 

Peter Borum har redigeret udgivelsen, og skrevet det uhyre interessante forord. Digtene er genoptrykt, så en stor del af dem vises dels fotograferet og dels afskrevet. Læseren får på denne måde mulighed for også at fornemme Inger Christensen gennem hendes håndskrift og skrivestil. Hun uddannede sig til folkeskolelærer i de år, hvor hun skrev de fleste af bogens digte, og måske spiller det ind på hendes skrivestil? I en tid hvor skriftligheden er på retur, er det dejligt at se et genoptryk, der hylder håndskriften. 

De første digte er korte enkelttekster. De sætter tonen for det, der skal blive Inger Christensens særkende og særlige musiske tone. Læseren aner hendes helt særlige sans for at udtrykke sig poetisk og præcist i et sansemættede univers. Meget tit er det naturen, der er omdrejningspunkt for teksterne og sansningerne. Hun benytter også gerne naturens univers, når hun laver metaforer. 

”Jeg bor i en hemmelig drøm” er tankevækkende digte om eksistentielle emner. Her møder vi temaer som sorg, død, identitet, kærlighed og ensomhed. Hun skriver med en let, flydende pen og sproglig tone, der er sikker og stærk. Værket slår tonen an til det følgende forfatterskab med flere begyndende tråde. Især hendes naturfølelse er som sagt meget karakteristisk. Det samme gælder det længselsfulde og søgende, som så tydeligt fornemmes i hendes tidlige kærlighedsdigte. 

Hvis du holder af danske digte og danske klassikere, så er Inger Christensen ikke til at komme udenom. Denne samling af hidtil uudgivne digte er ganske bemærkelsesværdige. De tilføjer ekstra facetter til forfatterskabet, men er også med til at novicen udi Inger Christensen nemmere kan få en forståelse for hendes poetiske naturunivers og særlige rytme. Det er med andre ord et fint sted at starte. I forordet fortæller sønnen ærligt at nogle af digtene har været indsendt til tidsskriftet ”Hvedekorn” i sin tid, men blev afvist. Det vidner om flere ting. Men det er fair at sige, at ”Jeg bor i en hemmelig drøm” skildrer en formidabel digter i sin tidligere færd. De første digte mangler kant og karakter. Men det kom! 

Digtene er skrevet i de formative år, fra hun var 20, til hun var 25 år gammel. I bogen er de trykt i kronologisk orden (man kender ikke nøjagtig tilblivelse for alle digte). Forfatteren står tydeligere frem, end hun gør i de senere værker. Her er fine revner ind til kvinden og mennesket bag. Tegningerne taler deres eget sprog. Skriften fortæller os noget. Det samme gør hendes leg med rim, rytme og ord. Det er ikke blot en udvikling sprogligt set, men også som menneske og kunstner, vi er vidne til. Digtene har i sagens natur varierende kvalitet – præcis som det nu engang må være, når de er blevet til i begyndelsen af et forfatterskab. 

Det særlige ved Inger Christensens digte er deres almengyldighed. De taler også til os i dag. At vi nu får adgang til denne samling nyfundne tidlige digte, kan kun betegnes som en fornem gave. Den må du unde dig selv.   

Jeg bor i en hemmelig drøm

Tidlige digte

Forfatter: Inger Christensen 

Forlag: Gyldendal

176 sider. Illustreret, hæftet 

Udgivelsesdato: Den 2. maj 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg