‘Frihandel skaber global vækst, som fører til et uimodståeligt krav om demokrati.’ Det var ifølge David Trads mantraet i den vestlige verden, indtil det ikke var det længere. På et tidspunkt begyndte det at gå den anden vej med demokratiet, og nu har vi en krig i Ukraine, en udemokratisk leder i Rusland og en udemokratisk leder i USA, der måske oven i købet vil lade Europa sejle sin egen sø, noget vi ikke har øvet os på i mange år.
I tyrannernes tid søger at besvare tre spørgsmål: Hvordan er vi nået hertil? Hvorfor er demokratiet så presset? Og værst: Hvad gør vi, hvis Rusland angriber et NATO-land?
I den forbindelse er det også værd at spørge om, hvorvidt Trump virkeligt vil forlade de værdier, USA og Europa sammen har kæmpet om siden Anden Verdenskrig – demokrati, menneskerettigheder, frihed.
Bogen indeholder blandet andet kapitler om frihed, frygt, håb og fremtid. I kapitlerne refereres mange personlige oplevelser såsom mødet med den ukrainske kvinde der har mistet sin søn i Putins krig, mødet med journalisten Anna Politkovskaja der blev dræbt i 2006 for sine systemkritiske artikler, og mødet med russeren Glotov der sammenligner NATO med Nazityskland.
Filmen Civil War der havde premiere i 2024 er også med i betragtningerne. Den handler om borgerkrig på amerikansk jord, og den understreger effektivt det sindssyge ved krig. Trads slutter dog med at konkludere, at det handler om et tænkt scenarie, og risikoen ikke er en borgerkrig, men et ustabilt demokrati præget af korruption, nepotisme, politiske domstole, hvis Trump kommer til magten. (I tyrannernes tid udkom før det amerikanske valg).
Mellem de personlige oplevelser fra en udenrigskorrespondent der har indgående kendskab til både Rusland og USA trækkes nutidens linjer og fortidens historie frem. Blandt andet hører vi om Franklin D. Roosevelt – ‘en af de største af USA’s præsidenter’ – og den position som verdensfører, han sikrede USA. USA’s position er dog langt fra dårligere nu: Økonomi, handel, militær er stærkere end nogensinde. Til gengæld er Europa svækket – Trads bruger ligefrem myten om Zeus’ voldtægt af prinsesse Europa som billede på den europæiske tilstand, og et svækket Europa mellem en krigerisk Putin og en afvisende Trump kan få det svært. Det betyder dog ikke, at der ikke er håb.
Med de mange beretninger fra fortid og nutid, Washington, Kreml og Athen får vi en spraglet fortælling om verdens tilstand. Den er ikke opmuntrende, og måske er den lidt farvet af kærlighed til liberalismen og en tro på russisk ondskab. Hvorfor mon Rusland aldrig blev optaget i NATO, ville det ikke have givet mulighed for en slags samarbejde?
I tyrannernes tid
David Trads
390 sider
Grønningen 1
Udgivet: 2024
Birte Strandby
Anmeldelse på netavisen pio.dk: https://piopio.dk/node/24103