Signe og hendes klasse fra Risskov Gymnasium har vundet en rejse til Grønland med ekspeditionsskibet Isbjørnen. Både de kongelige og klimaministeren er involveret i ekspeditionen der omfatter et projekt der skal reducere den globale opvarmning. Ekspeditionen får masser af medieovervågning, og netop derfor beslutter Signe at lave en videoblog om klimaet på vejen til Grønland.
Videoerne vækker en del opsigt, mest måske fordi Signe optræder nøgen. Kommentarerne på de sociale medier er ikke kun opmuntrende, og dertil modtager Signe anonyme trusler endda dødstrusler.
Hun og og nogle af klassekammeraterne prøver at finde ud af, hvem der står bag truslerne. Tilsyneladende drejer det sig om et menneske der er velinformeret om Signes gøren og laden. På et tidspunkt bliver Signes lillesøster hjemme i Risskov forsøgt ramt af en bil, og det ser ud til at hænge sammen med truslerne mod Signe.
Der er fin fremdrift i handlingen, og Signe og vennerne har originale ideer til, hvordan man løser gåder. De unge virker stort set autentiske – også Signe der er blevet veganer og klimaaktivist efter at have oplevet Thunberg og set ‘An Inconvenient Truth’, mens flere besætningsmedlemmer har noget stereotypt over sig, for eksempel ligner ‘køkkendamen’ en DF’er fra en roman af Hanne Vibeke Holst.
Og med hensyn til ‘køkkendame’ så er der lidt vanskeligheder med terminologien. Et køkken hedder kabys til søs, gulvet kaldes dørken. En trappe er en leider, og man sover i køjer, ikke i senge. Desuden er det vanskeligt at forestille sig, at der kun er én maskinmester på et skib der sejler med passagerer uden for indenrigsfart. Sjovt nok er der i romanen en dreng der retter en klassekammerat, fordi vedkommende siger ‘kantine’ i stedet for ‘messe’.
Bortset herfra er romanen superaktuel med klimaaktivisme, klimaskeptikere, grønlænderne og deres forhold til selvstændighed, og så er det en roman for unge om unge tilført en antydning af romantik.
I sort på isen
Ole Rosenstand Svidt
258 sider
Byens Forlag
Udgivet: 15.08.2024
Birte Strandby