Vigdis vil skilles. Hun og ægtemanden Rune har kendt hinanden længe, de har tre børn, den ældste er netop flyttet hjemmefra. Vigdis er jordemoder, og hun er også den slags mor der påtager sig alle mulige hverv, fordi ingen andre vil. I sit privatliv har hun virkeligt vanskeligt ved at tage beslutninger, men i sit arbejde er hun yderst handlekraftig. Rune er en indtagende mand med en drenget charme, men også så fokuseret på egne behov, at Vigdis af og til føler, at hun har fire børn. Beskrevet gennem Vigdis øjne får vi irritationen og kedsomheden for fuld udblæsning. Vigdis varmer gennem lang tid op til at konfrontere ham med skilsmisseplanerne og får til sidst en håndsrækning fra uventet kant.

Linn er indretningsarkitekt. Hun er også god til sit arbejde, men der slutter så ligheden med Vigdis. Linn har en datter, og det har hun fordi den mand hun har giftet sig med i forvejen havde en søn, så Linn var i egen optik nødt til at præstere noget andet for at kunne matche den hustru der blev forladt på grund af hende. Hendes mor-talenter er beskedne, og det er som regel en kamp at hente barnet i børnehaven. Derfor venter hun altid til det sidste minut, så går det bedre. Vigdis og Linn kører i hver deres bane, indtil de en dag mødes og skifter livsbaner.

Vigdis er vidunderligt portrætteret med sine mange facetter, Linn lidt vanskeligere at forstå i sin figur som ‘snart overmoden bimbo’ med sit stadige behov for bekræftelse. Heidi Linde rammer med de to kvinder ned i levede liv, som de fleste genkender, og man kan fryde sig over at opleve dem fremstillet så enkelt og så velformuleret.

Titlen kunne være inspireret af Raymond Carvers: What You Talk about When You Talk about Love, og som den kan Hvad hun klager over, når hun klager over husarbejdet blive en klassiker.

Hvad hun klager over, når hun klager over husarbejdet

Heidi Linde

Oversat af Karen Fastrup

316 sider

Turbine

Udgivet: 11.06.2021

Birte Strandby