Denne gang handler Tænkepausen om den store pumpe, der pumper blodet rundt i kroppen, og forfatteren behandler både hjertets omdømme og dets reelle funktion med vægt på, hvor langt videnskaben – og hjertekirurgien – er kommet.
At hjertet gennem tiden har fået skyld for en del der rettelig hører hjemme i hjernen er en kendt sag. I poetisk sprog – og måske til en vis grad også i vores bevidsthed – er hjertet arnested for kærlighed, mod og endda intellekt. I nutiden ved vi, at det er hjernen der står for følelser og handlinger. Ikke desto mindre kan et hjerte knuses, forstået sådan, at hjertets muskulatur kan ændres rent fysisk på grund at stort følelsesmæssigt pres. Det kan påvirke blodcirkulationen, og tilstanden kan forårsage rytmeforstyrrelse og død. Uvist af hvilken grund rammer den hyppigst kvinder over 50 år. Kun 10% af de ramte er mænd.
Bogen behandler hjertets funktion, herunder en summarisk gennemgang af hjertets historie dels hvordan man har opfattet hjertet gennem tiden, og dels hvilken udvikling der har fundet sted i forbindelse med operation af hjertet. Det sidste omfatter den sensationelle ballonudvidelse af kranspulsåren, det omfatter opdagelsen af de forskellige blodtyper og flere hundrede års eksperimenteren med blodtransfusioner med fatale resultater for mange mennesker. Slutteligt føres vi frem til vore dages hjertetransplantationer med behørig omtale af de forskere der har bragt hjertekirurgien frem til det den er i dag.
Som sædvanligt i Tænkepauser er der både relevant viden, og der er også en del blandede bolcher fra detaljer ved hjerteoperationer til brugen af symboler i forbindelse med hjertet.
Diana M. Røpcke
Tænkepauser
60 sider
Århus Universitetsforlag
Udgivet: Februar 2016
Birte Strandby