Her sad en attenårig arabisk muslim på en engelsk pub og bad for et skotsk hold fordi det havde en sort spiller…
Baggrunden er det libyske diktatur, byen Tripoli hvor de hænger oprørske studenter og omdirigerer trafikken, så alle får ligene at se, hvor bøger og musikinstrumenter der er antirevolutionære og imperialistiske indsamles og brændes. Og hvor folk forsvinder som de altid gør i diktaturer.
Hishams far Jaballa Matar er tidligere general i den libyske hær, senere politisk modstander af styret. Han bliver kidnappet, da Hisham er nittenårig studerende i London. Jaballa Matar er ikke den eneste, flere af familiens mænd sidder fængslet i mange år.
I 2011 frigives mange politiske fanger fordi man ønsker at undgå de uroligheder som man har set i Tunesien og Egypten. Men Hishams far dukker ikke op. Uvisheden er ved at drive familien til vanvid, og skønt Hisham lever sammen med den kvinde han elsker, kommer han tæt på selvmordet.
Familien formoder, at Jaballa Matar er blevet henrettet sammen med godt tusind andre fanger i 1996 i Abu Salim fængslet i Tripoli, men pludselig dukker en anden tidligere fange op og fortæller, at han har mødt Matar i 2002.
Det er en gribende og tragisk beretning, forfatteren viser billeder af en hårdt ramt familie, en bid af Libyens historie og den politiske situation i landet. I forbindelse med Libyens historie som italiensk koloni omtales den danske journalist Knud Holmboe og hans bog Ørkenen brænder der beskriver italienernes brutale behandling af den libyske befolkning.
Det er vanskeligt at få informationer gennem diktaturets vandtætte skodder, men det hjælper da BBC råber politikerne op, og også Desmond Tutu blander sig i debatten. Til slut går Gadaffis søn Siaf al-Islam ind og insisterer på at bidrage. De tætte forbindelser mellem britiske regeringsmedlemmer og libyske ditto er både en hjælp og et problem i forbindelse med opklaringen.
Emnet – forsvundet i et diktatur – er velkendt især fra Sydamerika, der blandt andet har Abuelas de la plaza de Mayo, og filmen Savnet fra 1982 handler netop også om en mand der forsvinder i et sydamerikansk diktatur.
Hisham Matar
Hjemkomsten
Fædre, sønner og landet imellem dem
Oversat af Mich Vraa
304 sider
Gyldendal
Udgivet: 20.01.2017
Birte Strandby
Anmeldelse fra The Guardian: https://www.theguardian.com/books/2016/jul/03/hisham-matar-the-return-review