Som søn af en viking har man forpligtelser. For eksempel skal man dele med hele landsbyen, når man sammen med sin gode ven har skaffet et måltid. Især hvis alle sulter, som de gør under den danske vinter. Og hvis man som straf for ikke at dele bliver sat til at vogte et ofret lam, skal man forhindre at ulven tager lammet.
Hjalte har problemer med at leve op til sin fars forventninger. Han er heller ikke den bedste til sværdkamp. Til gengæld kan han blive en god skjald, og det vækker begejstring hos Harald Blåtand, da han kommer til landsbyen. Faktisk bliver Harald så glad for Hjalte, at han tager ham på sin rejse, sammen med Hjaltes halvsøster der kan noget med helbredende urter, og hans træl, Rurik, der er søn af vendernes konge. Rurik er gidsel og skal udveksles med Hjaltes storesøster, som venderkongen har bortført.
Her begynder eventyret for de tre venner Hjalte, hans halvsøster og hans træl. De følger med først til Trelleborg og siden til Jelling, hvor Hjalte endda bliver runemester på Jellingestenen. Hjalte kommer også i første parket, da Harald møder sin fjendtlige efterfølger, sønnen Svend Tveskæg.
Hjalte og Kong Blåtand har en fin vinkel på Danmarkshistorien og et blik for tidens religionsforvirring. Harald Blåtand er en overbevist kristen. Det er Hjaltes mor også, mens hans far ofrer til Frej. Venderne tror på Svantevit. Det er i den ufredelige tid ikke til at afgøre, hvem guderne holder med, men de tre venner holder sammen, og deri ligner bogen mange andre ungdoms- og børnebøger om venskab og eventyr.
Hjaltes kamp er den første bog i trilogien.
Hjalte og Kong Blåtand
Vikingedrengens saga 2
Charlotte Blay
Illustreret af Per O. Jørgensen
160 sider
Koustrup & Co.
Udgivet: 01.11.2019
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks