Forfatter Lisa Wingate har taget afsæt i virkelige hændelser, i forbindelse med tilblivelsen af ”Hannies bog”. Det er en historisk roman, der foregår i to spor. Vi følger dels hovedpersonen, den tidligere slavepige Hannie, i 1875, hvor hun begiver sig ud på en farefuld rejse fra Louisiana gennem det sydlige USA for at lede efter sine søskende og sin mor. Det andet spor foregår i 1987 i Augustine, Louisiana, hvor vi følger den nyuddannede hvide lærer Benedatte Silva, kaldet ”Benie”. Hun er startet i sit første job på lokalområdets mest udfordrende skole. Den tæller mange ressourcesvage elever. 

”Benie” drømmer om at gøre en forskel som lærer. Hun er dedikeret, går op i historie og i litteratur i særdeleshed. Men ”Benie” er oppe imod vanskelige odds på en skole, hvor eleverne virker fuldstændigt ligeglade, har mangelfulde faglige forudsætninger, og hvor der mangler alverdens ressourcer såsom bøger. 

I hendes 9. klasse er det særligt svært at få eleverne med i undervisningen. ”Benie” får dog hul igennem takket hjemmebagte småkager og et skræddersyet biblioteksprojekt om slægt og rødder, som eleverne kan spejle sig selv i. Bøgerne til undervisningen skaffer ”Benie” fra det nærliggende gods, Goswood Manor. Godsets nærmeste arving, Nathan, dukker op og snart opstår der – næsten som forventet – sød musik i Sydstaterne! 

Den 18 årige Hannie er forklædt som dreng, da hun i kølvandet på den amerikanske borgerkrig rejser ud for at finde sin mor og otte søskende. I borgerkrigens sidste dage blev Hannies mor og søskende solgt fra et efter et, så man kunne undgå Nordstaternes soldater. Kun Hannie blev tilbage på plantagen som fæstebonde. Sammen med godsets døtre tager hun ud på en farefuld rejse. Hver har de deres mål. Men fælles er intentionen om at forblive sikre. Hannie har tre glasperler i en snor om halsen. De er tegnet, som vil hjælpe familiemedlemmerne til at kunne genkende hinanden. 

Lisa Wingate fik tilbage i 2017 sit internationale gennembrud med romanen ”Inden vi blev jeres”, der også er anmeldt her på Bogvægten – i 2018. Begge romaner bygger på grundig historisk research og har to tråde. Som læser kan du nu som dengang se frem til en rørende og varm fortælling om stærke menneskeskæbner. 

”Hannies bog” berører vigtige tematikker som fx rødder og identitet, samfundsforhold, ægte venskab, slavehandel og slaveri samt den amerikanske borgerkrig. På tværs af tiden skildres tunge problematikker, der gør sig gældende i Sydstaterne. Både dengang og nu kæmpes der med fattigdom og racisme. Fortiden tynger med andre ord! 

Romanen er letlæselig og har et flydende sprog. Den er følelsesladet med en tendens til at blive en kende klicheagtig nu og da. Men overordnet formår Lisa Wingate at formidle to ret interessante historier sideløbende. De medtagne originale avisannoncer fra Sydstaterne, hvori frigivne slaver mod betaling kunne efterlyse savnede slægtninge, kæder de to spor sammen til nutiden. Bogen er en vigtig påmindelse om historiens betydning. Lisa Wingate skriver så man mærker det savn og det håb, der til alle tider følger mennesker, der mangler deres slægtninge. Desværre er det aktuelt på mange måder – og mange steder rundt omkring os i verden. 

Hannies bog

Forfatter: Lisa Wingate

Oversættelse: Mette Egerod

Forlag: alpha forlag

188 sider. Hardback

Udgivelsesdato: D. 15. 6. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg