Seksten inspirerende vinkler på verden af i dag

Her møder man en afslappet Knausgård der er sikker på, at den unge generation har styr på det, og at det skal nok gå altsammen. 

Der er også Lea Ypi der som født i Albanien har måttet se tilværelsens værdier som hun kendte dem, nedlagt til fordel for andre værdier, der ikke gav så meget mere mening. 

Jeg oplevede en solidaritet og en generøsitet i det socialistiske system, som jeg ikke genfinder i Vestens liberale samfund.

Ypis verdensbillede italesættes stadigt med Karl Marx som inspirator, men også Kant og den rene fornuft er betydningsfuld. Kant og Heidegger optræder i øvrigt i flere af teksterne i det omfang, de har været medvirkende til at påvirke de interviewedes syn på verden.

Ifølge den tyske filosof Peter Sloterdijk skal man for at overleve denne verden der har været på katastrofekurs i mere end 30 år iføre sig et immunsystem af små bekymringer for at undgå at tage stilling til de store. I forbindelse med krigen i Ukraine nævner Sloterdijk Marx og dennes ord om, at al historie om våben er en historie om adskillelse af årsag og virkning. Hermed menes, at man kan affyre et missil, men ikke se hvor det lander. Sloterdijk kalder det eksternalisering af brutaliteten. Og denne ‘telebrutalitet’ efterfølges så af løgnen om krigen, som når vi ser fotografier fra krigsområdet og skal forklare, hvorfor der ser ud, som der gør. Vi lever i en skizofren virkelighed.

Arne Johan Vetlesen taler om, at vi som samfund fungerer ødelæggende og går mod ødelæggelse. Og det, at vi ødelægger naturen, er også selvødelæggelse.

Vetlesen er af den holdning, at Breivik er konventionel og blot et produkt af et samfund, der prioriterer penge, kontrol og instrumentelle relationer til andre mennesker. Breivik lykkedes ikke på de parametre, kunne ikke indrømme det, fordi det ville udtrykke svaghed, og det endte med at gøre ham ensom og farlig. Tidens menneskesyn og idealer skaber den slags personificerede ondskab, selvom den enkelte naturligvis stadigt har et ansvar.

Det er samme ondskab, vi ifører os i vores behandling af naturen. Vetlesen har sammen med Rasmus Willig udgivet bogen ‘Hvad skal vi svare’ fra 2017 der omhandler vores ansvar i forhold til klima- og miljøkrise. Vi har nogle opgaver og nogle pligter overfor vores omverden og efterkommere.

Hvert kapitel indeholder en præsentation af den interviewede, kommentarer til verdensbilledet og hvad de forskellige forfattere og filosoffer fokuserer på i dagens samfund. Klima og krig er selvsagt de tungeste emner, men herudover kan man finde meget udmærket kritik og heldigvis også håb.

Håb og handling

I en kriseramt verden

Eksistentielle samtaler med 16 internationale forfattere og tænkere

Redaktion: Bjørn Tulinius og Michael Bach Henriksen

Andreas Reckwitz, Judith Hermann, Arlie Russell Hochschild, Dorthe Nors, Anne Applebaum, Gary Shteyngart, Svend Brinkmann, Karl Ove Knausgård, Lea Ypi, Elizabeth Strout, Peter Sloterdijk, Siri Hustvedt, Arne Johan Vetlesen, Jonathan Franzen, Michael Ignatieff, Ben Lernesr

224 sider

Kristeligt Dagblads Forlag

Udgivet: 2022

Birte Strandby