Med ”Grønne burgere” beviser Martin Nordin at vegetarisk madlavning så langt fra er synonym med askese. Ej heller når det kommer til den populære fastfood behøver man at gå glip af noget, hvis man vælger kødet fra. Som titlen antyder, er ”Grønne burgere” en kogebog, der giver dig opskrifter på forskellige former for vegetariske burgers og passende tilbehør.
Det grønne køkken hitter i takt med at flere og flere går op i klimaet og dyrevelfærd. Den plantebaserede kost er samtidig sund, varieret og smagfuld. Svenske Martin Nordin har en passion for vegetariske burgers og formidler det med stort engagement i sin debutkogebog. Bogen er oversat til flere sprog. De lækre billeder af saftige burgers med store veggie bøffer har Nordin selv fotograferet. Hans billeder af indbydende vegetarburgers på de sociale medier var nemlig årsag til, at han blev bedt om at forfatte ”Grønne burgere”.
De grønne burgerbøffer er lavet af bælgfrugter, svampe, grøntsager, ost, kogte korn osv. Det er tydeligt, at Martin Nordin har en god forståelse for hvordan smagene kompletterer hinanden i det grønne køkken. Han er fx dygtig til at tilføre umami vha. svampe, soja, tomatpure, miso, ost osv. Nordin har øje for at opnå en god tekstur vha. et miks af grøntsager og bælgfrugter eller kogte korn (fx ris, quinoa), ligesom han tilfører fedme fra smør, ost og forskellige former for nøddesmør. Det lader til at Martin Nordin har knækket koden til at forvandle de kødfrie burgers til smagfulde grønne alternativer, der tilfredsstiller de fleste!
Læseren får serveret hver burger med et helsides foto og en udførlig punkt-for-punkt anvisning. Pas på – dine tænder vil løbe i vand på et splitsekund! Karakteristisk for Martin Nordin er, at hver burger består af flere delelementer. Måske er det her, vi finder en af forklaringerne på, at han tilsyneladende rammer den rigtige balance og smagsoplevelse så fint. Der er tænkt på de fem grundsmage, og på hvordan vi tilfredsstilles når maden har en god tekstur og mundfylde. Layoutet er flot og fungerer godt i forhold til formidlingsopgaven.
Ingredienserne kan i reglen erhverves i et velassorteret supermarked, men der er også mere fancy opskrifter såsom burgerboller med kul og bøffer med svenske specialoste. Det svenske lader sig ikke fornægte: Her er fx tyttebær, ribs, svampe, kålrabi og savojkål.
Jeg savner generelt gode råd til at omsætte de ellers så velbearbejdede opskrifter til noget mere brugbart i praksis. Fx i form af en guide til at arbejde med vegetabilsk fars – tips og tricks. Ligeledes ville det være kærkomment med forslag til alternative ingredienser, hvor det er muligt. På den måde ville bogen få endnu større anvendelsesmulighed.
Martin Nordin er selv kødspiser. Måske er det derfor, at han ikke gør noget ud af at mærke de opskrifter der er veganske. Det ville være oplagt, at anvise muligheder for at tillave nogle af de øvrige opskrifter på vegansk vis.
”Grønne burgere” er en hyldest til fastfood af den gode slags. Martin Nordin kune sagtens kalde sin bog for ”Grønne gourmetburgere” hvis han ville! Her er kælet for detaljerne, de gode smage er i spil og du bør gøre dig selv den tjeneste, at lave burgerne som de er tænkt – inklusiv alle de forskellige former for tilbehør/fyld, der fuldender smagsoplevelsen.
Grønne burgere
Forfatter: Martin Nordin
Oversættelse: Sigurd Toftdahl Terkelsen
Forlag: TURBINE
160 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: 10.09.2018
Anmelder: Nønne Lønne Votborg