… uheldigt at Erdoğans animositet spiller sammen med ‘det uoprigtige hykleri og den direkte fjendtlighed’ hos visse ‘konservative regeringer og nationalistiske, racistiske kræfter i Europa.’

Gaven fra Gud er en grundig indføring i dagens politik i Tyrkiet med udgangspunkt i Erdoğans styre.

Lasse Ellegaard har boet i Tyrkiet og nærstuderet det politiske klima, og det har givet en omfattende, detaljerig beskrivelse af landet – ikke helt logisk opbygget, der er nogle uventede tidsspring mellem kapitlerne, men ikke desto mindre en interessant og troværdig udlægning af, hvordan Erdoğan tackler magten. For læseren må en af flere konklusioner være, at de danske medier enten ikke ved alting, eller at de ikke er helt ærlige.

For eksempel er det måske ikke almenviden i Danmark, at Erdoğan og EU har en aftale om, at Tyrkiet vogter grænserne til Europa og sørger for, at de tre millioner syriske flygtninge forbliver i Tyrkiet?

Erdoğan kom på banen tidligt, og i en alder af 40 blev han overborgmester i Istanbul, hvor han indledte sin karriere med at fyre alle ledere indenfor blandt andet renovation, vand- og elforsyning. Han ansatte i stedet egne folk, der viste sig at være lige så korrupte som de foregående, men langt mere effektive. Der blev indført naturgas og udbedret vejbelægning, og han nedbragte gælden med to millarder dollars – altsammen på blot fire år.

Da han senere fik en kort dom for ‘opfordring til religiøst had’, gav det ham ry af modig islamisk politiker der gjorde oprør mod kemalismen = Atatürks ideer om nationalisme, populisme, sekuralisme mv., der var essentielle det tyrkiske samfund.

I 2003-14 var Erdoğan premiereminister og ville bekæmpe fattigdom og korruption i et Tyrkiet med høj inflation og stor ungdomsarbejdsløshed, og i 2017 blev han Tyrkiets præsident. Ellegaard skriver, at han er en glimrende sælger af fanatisme og med talent for politisk manipulation. Desuden beskrives han som en ferm populist med eminent timing, der læser vælgernes behov og sine modstandere og agerer derefter.

At han er korrupt og i øvrigt til hurtige forfatningsændringer og politiske udrensninger gør ham ikke nødvendigvis upopulær i Tyrkiet eller USA. Han har udvist demokratiske tilbøjeligheder, men har også givet udtryk for, at demokratiet kan være et hjælpemiddel til at opnå en islamisk stat. Hvordan EU forholder sig til demokratiet vil jo nok være underordnet i forhold til det faktum, at Tyrkiet sidder som en prop mellem EU og de mange flygtninge.

Ellegaard skriver med overbevisning og forsyner os også med et personregister og et stikordsregister. Det er vanskeligt at holde styr på politikere, statskup og politiske retninger, hvis man ikke i forvejen er inde i tyrkisk politik, men udmærket og informativ læsning – og ikke uden gnist, som for eksempel når Erdoğans tidlige forgænger Özal skridter en militærparade af iført shorts og badetøfler.

Gaven fra Gud

Erdoğans Tyrkiet

Lasse Ellegaard

296 sider

Gyldendal

Udgivet: 31.10.2019

Birte Strandby