Riad er stadigt i gang med sine seriekultursammenstød. På trods af flere års ægteskab er forældrene bestemt ikke enige om, hvor de skal bo. Riads mor kan ikke finde sig til rette i Syrien, og hans far føler sig ekskluderet og forulempet i Frankrig. Riad bliver skubbet frem og tilbage mellem to meget forskellige verdener, og især er skoler og mobbeårsager forskellige. Nogle gange jages Riad af en enkelt bully der tager hans madpakke og et par piger der beundrer hans tegnetalent, andre gange er der nogen der kaster sten efter ham.

Hans egen familie er hårde ved ham, fordi han ikke er en tilstrækkeligt overbevisende muslim, og hans smukke, fordømmende kusine benytter enhver lejlighed til at irettesætte ham. Det forhindrer ikke, at han er dybt betaget af hende. Riad nærmer sig teenagealderen og interessen for piger vokser – til stor glæde for hans morfar, der har været bekymret for, om Riad skulle være bøsse.

Riad lever en del af tiden i Frankrig med sin mor og de to yngre brødre, mens hans far arbejder i Saudi-Arabien, hvor hans mor absolut ikke vil opholde sig. Riads far føler sig stadigt dårligere tilpas under sine besøg i Frankrig, han ser en stor leder i Saddam Hussein, og forældrene har mindre og mindre til fælles.

Historien bliver bedre for hvert album. Det bliver efterhånden let at leve sig ind i Riads tilværelse og hans stadige overraskelse over omgivelserne, men også hans skam over farens provokationer og frygten for mobberne.

Tegneserieformen viser glimrende, hvordan de store begivenheder i verden påvirker den lille familie, og hvordan Riads bevidsthed langsomt vokser ud af hans mange blandede og ikke altid lige lykkelige erfaringer.

Fremtidens araber kan fint læses af børn, men den giver også en del stof til eftertanke for voksne.

Fremtidens araber

En barndom i Mellemøsten (1987-1992)

Riad Sattouf

Oversat af Francois-Eric Grodin

280 sider

Cobolt

Udgivet: Marts 2021

Birte Strandby