Egon Clausen er forfatter og samfundsdebattør og har blandt meget andet gjort sig bemærket med Den skadelige kanon i 2005, en pamflet-protest mod regeringens kulturkanon.

I denne noget anderledes udgave af Eventyr på fodrejsen går Egon Clausen fra Nørre Nebel til Tarm ad det nedlagte jernbanespor. Bogens opbygning minder om Rejsen til Trieste(f.eks.) og rummer kommentarer til historie, landskab og religion undervejs, for eksempel nævnes Indre Missions indflydelse i Nørre Bork, hvilket ikke var så skræmmende, som det umiddelbart kan lyde, fordi Indre Mission også stod for socialt engagement i lokalsamfundet. I Sønder Vium havde man til gengæld i 1800-tallet en sognepræst, der gav skydeundervisning for sognets unge mænd efter kirkegangen for alle tilfældes skyld. Og det er også i Sønder Vium sognebørnene samlede en kvart million kroner og oprettede en friskole i 1988, efter at der var gået rygter om, at kommuneskolen skulle nedlægges.

Men der er også mindre positive fortællinger, For eksempel er der ikke længere busforbindelse til og fra Sønder Vium uden for skoledagene, det kan man vel kalde at erklære en egn for udkantsområde, og bortset fra genetableringen af Skjern Å er der ikke megen politisk bevågenhed der er nået så langt vest på.

Det er en udmærket egnsskildring, men nok mest interessant for dem, der i forvejen er stedkendte. Beretningerne er fint sat sammen af historie, politik og egne betragtninger, og Clausens skarpe pen har jo altid været en nydelse. Men venter man her den sædvanlige samfundsrevselse, er bogen lidt for stilfærdig og mere præget af mild, tankevækkende bekymring end de sædvanligvis underholdende frontalangreb.

Forfatter: Egon Clausen

168 sider

Forlag: Gyldendal

Udgivet: 25.03.2010